Gedeputeerde Liesbeth Grijsen van de provincie Overijssel is verheugd met deze ontwikkeling. ‘Deze unieke stap toont aan dat Twente nationaal erkend wordt als een waardevolle regio voor duurzame groei.’

‘Met steun van het Rijk kunnen we niet alleen de noodzakelijke woningen realiseren, maar ook een regio ontwikkelen waar jong talent zich wil vestigen en innovatieve bedrijven zich thuis voelen. Deze samenwerking onderstreept dat gebiedsontwikkeling niet alleen in de Randstad plaatsvindt, maar juist ook in krachtige regio’s zoals Twente.’

De Stedendriehoek telt bijna een half miljoen inwoners, waarbij er tot 40.000 extra woningen bijkomen richting 2040. De regio wil groeien, stelt het ministerie, zolang het past bij de identiteit van het gebied en het groene landschap van Veluwe en IJssel blijft behouden. 

In Twente is volgens kabinet en regio tot 2050 een groei mogelijk van 69.000 woningen in de steden Enschede, Hengelo en Almelo. Thema’s als bedrijvigheid, voorzieningen, cultuurhistorie en recreatie worden meegenomen in de verstedelijkingsstrategie. 

In Limburg speelt de binnenstedelijke ontwikkelingen rondom intercitystations. Onder de verzamelnaam Limburg-Centraal zoeken zes steden: Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond, Weert en Venlo naar ruimte voor 35.000 woningen op loopafstand van een een intercitystation. 

Uitgangspunt voor deze drie regio’s is dat woningbouw samen moet gaan met investeringen in onder meer de bestaande woningvoorraad, economie en klimaatadaptatie.  

De drie nieuwe verstedelijkingsstrategieën komen voort uit de bestuurlijke overleggen (BO’s) Leefomgeving waarin Rijk en regio jaarlijks afspraken maken over grote ruimtelijke opgaven. 

De inzichten die worden opgedaan tijdens het uitwerken van de verstedelijkingsstrategieën gebruikt het ministerie van VRO als input voor de ontwerp-Nota Ruimte. Het ministerie wil ook kijken of de verstedelijkingsstrategieën kunnen worden uitgewerkt in samenhang met relevante gebiedsgerichte programma’s. 

De Nota Ruimte geeft een langetermijnvisie op de toekomst en de ontwikkeling van de leefomgeving in Nederland. Zo worden hierin nieuwe locaties voor grootschalige woningbouw aangewezen en staan er afspraken in over bereikbaarheid van werk en voorzieningen, recreatie, energievoorziening, landbouw, natuur en ruimte voor Defensie. 

De komende tijd wordt bezien of nieuwe verstedelijkingsgebieden worden aangewezen in aanvulling op de huidige zeven NOVEX-verstedelijkingsgebieden.