Lees ook Raadhuisplein Emmen overschaduwt Wildlands

Wat maakt een openbare ruimte een goede openbare ruimte? In ons vakblad Stedelijk Interieur is dit een terugkerend thema. Sjoerd Soeters zegt graag dat een goede openbare ruimte vooral een kleine openbare ruimte is, 20 meter, van gevel tot gevel, dan is het wel genoeg. De beste openbare ruimte is omsloten door de architectuur, van waaruit een oogje in het zeil kan worden gehouden.

In de serie 'Beste openbare ruimtes' willen in woord en beeld laten zien wat een goede openbare ruimte maakt. Vandaag: het Jacob Nieuwegpad in de Amersfoort

In dictaturen neigen leiders naar massa in de vorm van pleinen en promenades die qua formaat passen bij hun eigen ego, en hen bovendien in staat stelt een eventuele opstand te controleren. Een tank rolt nu eenmaal makkelijker over een boulevard dan over een gracht in de Amsterdamse binnenstad. Het leverde de prachtigse stedebouw op, van Berlijn tot Parijs en Brasília. De openbare ruimte is er bedoeld om te imponeren.

Wat een goede openbare ruimte definieert is niet in beton gegoten. 'Menselijke maat' mondde niet zelden uit in onbeheerbare, onveilige plekken. Grote oppervlaktes doen het soms juist heel goed. Wat een goede openbare ruimte is blijkt soms pas in de praktijk. Zo vind ik het Buikslotermeerplein (zie afbeelding boven. Beeld: Gerard van Dijke) in Amsterdam-Noord een prima openbare ruimte, omdat het funtioneert als publiek domein. Estetisch is het misschien allemaal wat minder. Maar ook in lelijkheid schuilt een zekere schoonheid.

In de serie 'Beste openbare ruimtes' willen in woord en beeld laten zien wat een goede openbare ruimte maakt. Vandaag: het Jacob Nieuwegpad in de AmersfoortMaar toen ik gisteren in de wijk Puntenburg achter onze Amersfoortse redactie stuitte op bijgaand tafereel, geloofde ik dat er wel degelijk een antwoord is te geven op de vraag wat een goede openbare ruimte tot een goede openbare ruimte maakt. Dat is een openbare ruimte die je het gevoel geeft dat je op vakantie bent. Aan het Jakob Niewegpad (zie beeld links) baden de kinderen hun pootjes in het water alsof ze op de camping in Frankrijk zijn. Ik moest denken aan die uitspraak van Gerard Reve, over zijn huis in Friesland, waar hij in de jaren '70 met partner 'Tijgetje' woonde. 'Wij gaan niet op vakantie, het is hier fijn genoeg', in klassiek reviaans.

Meld u aan voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte
Heeft u ook een openbare ruimte waar u trots op bent en waar de wereld van moet weten? Meld u dan aan voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte en maak kans op de bokaal van 2016! Uw aanmelding moet vóór 15 september binnen zijn. De Award Beste Openbare Ruimte 2016 wordt uitgereikt op het Landelijk Congres Openbare Ruimte op donderdag 6 oktober in Leeuwarden.