Het dashboard, ontwikkeld door DMI-partners Future Insight, Argaleo en Capgemini, toont een landkaart met scores van stedelijke prestaties. Deze zijn verdeeld over acht domeinen: wonen, ruimtelijke ordening en inrichting, verkeer en mobiliteit, energie en klimaat, milieu en natuur en ecologie, circulariteit, veiligheid, en gezondheid en welzijn.
In een blauwdruk werden eerder alle concrete ambities en acties van Nederlandse steden geformuleerd. Deze zijn vertaald naar specifieke indicatoren (KPI’s) die de voortgang laten zien per domein. Het resultaat is een dashboard dat gemeenten beter zicht geeft op wat er gebeurt in hun stad en hoe die prestaties zich verhouden tot andere steden.
‘Gemeenten kunnen tot op buurtniveau kijken naar de bereikbaarheid van bijvoorbeeld kinderdagverblijven, het energieverbruik in woningen en of er voldoende parken in de buurt zijn’, geeft Jeroen Steenbakkers van Argaleo als voorbeeld. ‘Hiervoor gebruiken gemeenten nu nog te vaak losse dashboards of de gegevens zijn überhaupt niet beschikbaar. Nu bieden we dat zicht, op een integrale manier.’
Het dashboard moet hulp bieden bij het maken van betere beslissingen. Gemeenten kunnen aan knoppen draaien en inzoomen op specifieke beleidsterreinen. ‘Een gemeente kan bijvoorbeeld de verdeling van huur- en koopwoningen analyseren en bepalen wat nodig is om deze te verschuiven.’
Volgens Steenbakkers is het dashboard in de basis geschikt voor alle steden. ‘Vooral gemeenten met een kleiner ambtelijk apparaat kunnen hiermee grote stappen zetten. Het dashboard vereist weinig werk; het belangrijkste is dat gemeenten bereid zijn om datagedreven te werken en hun beleid op basis van deze inzichten aan te passen.’
Over DMI
De drie ontwikkelpartijen zijn aangesloten bij het ecosysteem van Dutch Metropolitan Innovations (DMI). Dit initiatief heeft als doel slimme en duurzame steden versneld te realiseren en om een ecosysteem te organiseren met publiek-private partijen die data op veilige en vertrouwde wijze met elkaar delen.
Door alle gemeentelijke prestaties uniform en op één kaart te visualiseren, ontstaat ook inzicht in hoe een stad zich verhoudt tot andere steden. ‘Zo kunnen ervaringen gericht worden gedeeld en kunnen steden leren van elkaar’, vervolgt Steenbakkers. ‘Het is het eerste dashboard dat informatie op deze integrale manier weergeeft.’
Het dashboard werd gelanceerd tijdens Smart City World Expo Congress (SCEWC) in Barcelona, waar Stadszaken afgelopen week aanwezig was. Het staat nu online en is toegankelijk voor iedereen. Het dashboard wordt doorontwikkeld en voorzien van meer data.
In een later stadium moet ook inzichtelijk worden aan welke knoppen andere steden hebben gedraaid, om hun doelen te bereiken. ‘De komende tijd gaan we onder andere nog aan tafel met gemeenten, groot en klein, om aan de hand van hun input het dashboard verder te verbeteren’, aldus Steenbakker.
Vergelijkbare vraagstukken
Volgens Jeroen Steenbakkers van Argaleo missen gemeenten momenteel een integraal overzicht van hun voortgang als het gaat om het verduurzamen van hun stad. Door verschillende thema’s in het dashboard te bundelen, wordt het bovendien gemakkelijker om trends te herkennen.
De opgaven van steden zijn volgens Steenbakkers niet alleen omvangrijk, maar vooral ook vergelijkbaar. Bijvoorbeeld op de thema’s klimaat, water en woningbouw. ‘Daarom wordt door het DMI-ecosysteem ingezet op meer samenhang en samenwerking in het ontwikkelen van oplossingen, ook met het Rijk.’
‘Voor gemeenten is het daarom belangrijk om de juiste KPI’s - meetfactoren - in beeld te hebben en in de gaten te houden of hun acties leiden tot het halen van doelen’, zei Steenbakkers op de internationale beurs.
Niet alleen de data maar ook de KPI’s zijn gestandaardiseerd. ‘Door deze KPI-meting voor alle gemeenten op dezelfde manier te visualiseren, is het mogelijk om prestaties en stuurinformatie met elkaar te vergelijken.
Smart City World Expo & Congress (SCEWC)
Dit evenement vond plaats op 5, 6 en 7 november in Barcelona. Talloze landen, bedrijven, onderzoekers en andere visionairs waren aanwezig om te praten over onder meer slimme steden, klimaat en technologie. De Nederlandse delegatie was groter dan ooit en had een eigen programma.