Het uitblijven van landelijke wetgeving zorgde voor vertraging, zegt afvalverwerker Twence. Ook de besluitvorming van de partijen bleek langer te duren dan gedacht. De investeringsbeslissing eind 2025 wordt vermoedelijk niet gehaald.  

‘Hierdoor konden we niet meer voldoen aan de subsidievoorwaarden van de Warmtenet investeringssubsidie (WIS), die we vorig jaar van de rijksoverheid ontvangen.' 

‘De RVO, die verantwoordelijk is voor het bewaken van de voortgang van de WIS-subsidie, heeft ons onlangs laten weten dat het project niet meer volledig voldoet aan de subsidievoorwaarden en uitstel niet mogelijk is, waarmee de toegekende WIS-subsidie komt te vervallen.’

Geen zienswijze

De partijen begrijpen de opstelling van de RVO en leggen zich bij het besluit neer. De samenwerkende partijen geloven nog steeds in het Regionaal Warmtenet en gaan door met het verder uitwerken van de plannen voor warmtenetten.  

‘Op het moment dat de Wet collectieve warmte (Wcw) van kracht is, zullen we opnieuw een subsidieaanvraag indienen conform de dan geldende subsidiemogelijkheden.’ 

Grootste warmtebron Twente 

Twence is een publieke afvalverwerker en de grootste warmtebron in de regio. De plannen zijn op termijn een warmtenet aan te leggen en te onderhouden voor ongeveer 100.000 woningen in Almelo, Borne, Hengelo, Oldenzaal, Enschede en Haaksbergen.  

De afvalverwerker is niet onbekend met warmtenetten. In Enschede ligt al een warmtenet voor 25.000 woningequivalent (WEQ). Universiteit Twente en Brouwerij Grolsch zijn aangesloten op de warmte van Twence. 

Het net wordt zo ingericht dat op termijn andere warmtebronnen ook energie kunnen leveren, laat een woordvoerder weten, als door de circulaire economie minder afval bij Twence wordt verbrand. 

De verwachte ingangsdatum van de nieuwe Warmtewet is op dit moment 1 januari 2026.