Het kabinet heeft ingezet op 100.000 jaarlijks te bouwen woningen. Die moeten betaalbaar en snel gerealiseerd worden. Bovendien moet de bouwsector voldoen aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.
De bouwsector bereidt zich voor op de implementatie van nieuwe verplichtingen vanuit de al lopende EU Green Deal en de EU Taxonomy. Deze regels stellen de sector voor de uitdaging om over duurzaamheidsimpact te rapporteren en milieu-impact te verlagen.
Tegelijkertijd moeten gemeenten de regels begrijpen en vertalen naar de ruimtelijke ordening. Daarvoor is een nauwe samenwerking tussen markt en overheid cruciaal, ook om de CO2-impact van de bouw te verlagen.
De initiatiefnemers van de city deal zeggen dat dat dat mogelijk is. Daarom is tijdens de Dag van de Stad een intentieverklaring getekend, waarin het belang wordt onderstreept voor directe actie om bouwmethodes en gebiedsontwikkeling te verduurzamen.
Programma voor opschaling
‘De ondertekening van deze intentieverklaring betekent dat we de komende maanden samen het programma voor opschaling gaan vormgeven, aldus de ondertekenaars van de intentieverklaring.
‘Hierin staat snel en betaalbaar bouwen in lijn met de EU Taxonomy centraal. Zodat de markt kan laten zien wat ze kan. Samen kunnen we leren om snel, betaalbaar en binnen de klimaatgrenzen te gaan bouwen.’
Het doel is om de City Deal begin 2025 officieel te ondertekenen tijdens de bestuurlijke werkconferentie Duurzaam Doorbouwen. De ondertekenaars zijn: Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Leeuwarden, Doetinchem, Amersfoort, Arnhem, Zwolle, BAM, Heijmans, BPD en Achmea.
De ondertekenaars nodigen andere gemeenten, ontwikkelaars, bouwers, woningcorporaties en relevante partijen uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief.
Agenda Stad, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, faciliteert het proces.