‘Ik ben aan deze derde termijn begonnen met de intentie om de volle vier jaar te volbrengen. En hoewel dit de mooiste hondenbaan is die er is en ik nog steeds barst van de inhoudelijke ambities en idealen, lonkt ook steeds meer het leven na het wethouderschap', schrijft ze.

Ze zegt dat ze meer tijd buiten werk wil doorbrengen. ‘De pijp is niet vol genoeg meer is en de rek begint eruit te raken. Ik denk daarom dat de gemeente Utrecht beter gediend is bij een wethouder die met frisse energie mijn mooie portefeuilles ter hand kan nemen.’

Als wethouder werkte ze sinds 2014 op verschillende portefeuilles, waaronder mobiliteit, energie en klimaat. Ze voerde de milieuzone in en verbouwde belangrijke doorgaande wegen tot zogeheten stadsboulevards, met een rijbaan en veel groen. Ook legde ze de basis voor het motto gezond stedelijk leven.

Ze was ook wethouder voor de steeds uitgestelde en veel duurdere Uithoflijn. Die tramlijn is er uiteindelijk gekomen. Ook lijken de windmolens in polder Rijnenburg, een van haar andere stokpaardjes, over enkele jaren te draaien. 

Ze is ook verantwoordelijk voor het besluit op om termijn in de hele gemeente Utrecht betaald parkeren in te voeren. Door een beroep te doen op de uitzondering voor belastingen, wist ze een referendum over de kwestie te vermijden.

Lastiger bleek het dossier Noordelijk Randweg Utrecht (NRU), de verbindingsweg tussen A27 met de Zuilense Ring en de A2, waar maar geen schot in lijkt te zitten. Het terugtrekken van Eneco uit het warmtenet van Overvecht blokkeerde een van haar prominente energieplannen.

Stempel op de stad

Burgemeester Sharon Dijksma vindt het vertrek van Van Hooijdonk jammer. Ze roemt haar om de stempel die Lot van Hooijdonk op de stad heeft gedrukt. 

‘De ruimte die er is om te fietsen, het groen en over een paar jaar ook de windmolens die zorgen voor schone energie – het is er niet vanzelf gekomen, maar met dank aan een bestuurder die weet wat ze wil en het ook voor elkaar krijgt', aldus Dijksma. 'Dankzij haar werd Utrecht de beste fietsstad van de wereld, iets waar we tien jaar geleden nog zeker niet waren.’

Van Hooijdonk werd zowel geprezen voor haar werk als verguisd. In 2017 en 2018 werd ze verkozen tot beste jonge bestuurder van Nederland, maar in de gemeenteraad kreeg ze meerdere moties van afkeuring en wantrouwen tegen zich ingediend. Geen van die haalden het. In het traditionele kerstrapport van Utrechtse journalisten en oppositiepartijen bungelde ze steevast onderaan.

Het is niet bekend wat ze na haar aftreden op 5 december wil gaan doen. Ze zegt dat ze zich eerst wil herbezinnen.

GroenLinks zegt dat haar vertrek is voorbereid en heeft een vacature voor een nieuwe wethouder uitgezet. Het is niet bekend wat de aanleiding is voor haar opstappen. RTV Utrecht schrijft dat het mogelijk te maken heeft met de fusie tussen GroenLinks en PvdA. Daar zou ze fel tegen zijn.