Het is de bedoeling om nieuwe energieoplossingen te ontwerpen en in te voeren, die duurzame energie beschikbaar maken voor inwoners en bedrijven. Dit helpt bij het behalen van de klimaat- en energiedoelen en legt geen extra druk op het al volle net. 

De keuze voor de gemeente lag volgens de provincie voor de hand: op een paar vierkante kilometer zijn er bedrijventerreinen, woonwijken, industrie en tuinbouw in één gemeente. Ook Emmen ziet de proeftuinfunctie zitten, blijkt uit de startnotitie uit maart. 

De combinatie van wind- en zonne-energie, groengas en restwarmte biedt kansen om verschillende energiestromen lokaal te koppelen. Ook zijn er plannen voor groene waterstofproductie, geothermie en energieopslag.   

De aanpak krijgt vorm via drie werkpakketten: 

  • Ontwerpen 
    In kaart brengen huidige energiesysteem van Emmen met een digital twin om besluiten te kunnen testen. 
     
  • Realiseren 
    Ondersteunen van ondernemers die betrokken zijn bij de drie geplande energiehubs. 
     
  • Toekomstbestendig energiesysteem 
    Betrekken van ondernemers, netbeheerders, kennisinstellingen en andere overheden en inwoners. 

De overheden en Enexis gaan pro-actief op zoek naar bedrijven die oplossingen kunnen bieden voor energievraagstukken. Daarbij worden concrete acties bepaald waarmee meer ruimte ontstaat voor bedrijven en inwoners. 

Het programma ORTESE krijgt in totaal drie miljoen euro van de gemeente Emmen, de provincie Drenthe en het Rijk. De gemeente Emmen heeft daarnaast een subsidieaanvraag voor maximaal 5 miljoen euro gedaan bij het European Urban Initiative, waarmee het budget kan worden aangevuld met maximaal vijf miljoen euro.  

Het programma ORTESE loopt tot en met 2028. In februari 2025 wordt de gemeenteraad verder geïnformeerd over het programma.