'Om dit percentage te kunnen verhogen voor de totale stad, zullen we in de komende jaren beduidend meer dan 30 procent sociale huurwoningen moeten bouwen', schrijft Tang in de brief.
Het gaat daarbij niet alleen om de betaalbaarheid, maar ook de beschikbaarheid. Tang merkt op dat het aanbod voor middeninkomens in Almere door ontwikkelingen op de markt sterk is gedaald.
Daarom zijn volgens Tang extra maatregelen nodig, die een trendbreuk betekenen voor woningbouwprogrammering van Almere. Samen met woningcorporaties wil hij ruim duizend extra sociale huurwoningen realiseren.
Tang wil dat de ambtelijke organisatie zich alleen richt op haalbare projecten. Projecten die momenteel te veel ambtelijke inzet vragen, worden voorlopig geparkeerd. Verder wil hij versneld aan de slag met de gebieden die in het coalitieakkoord worden benoemd.
De gebieden Overgooi, Odeonveld, Hortus en het Kasteel zijn hierbij belangrijke pijlers. De gemeente kijkt ook naar verdichtingsmogelijkheden rond NS-stations zoals Poort, Muziekwijk, Parkwijk en Oostvaarders.
Daarnaast wordt ingezet op het efficiënter benutten van bestaande woningen door middel van woningdelen, kamerbewoning en andere initiatieven.
‘Als we al deze stappen zetten, groeit de stad van ruim 92.000 woningen met 26,6 procent aandeel sociaal, naar een stad met ongeveer 134.000 woningen in 2040, met een percentage van 30 procent sociaal.’
‘Dan bouwen we ruim 15.000 woningen meer dan we van plan zijn geweest en komen we op een hogere jaarlijkse productie van ruim duizend extra woningen (in de komende 15 jaar). Ook dat is een trendbreuk’, aldus Tang in de brief.
Grondprijzen en inkomsten
Hoewel de voorgestelde stappen geen directe financiële effecten hebben, benadrukt Tang dat de focus op betaalbare woningen invloed heeft op de grondprijzen en daarmee de inkomsten van de gemeente.
Tang benadrukt dat betaalbare woningen gepaard moeten gaan met een goed voorzieningenniveau, voldoende werkgelegenheid en een aantrekkelijke openbare ruimte.
‘We zullen dan ook bij de uitwerking van de individuele plannen voor de trendbreuk er voor moeten waken dat alle andere ambities en doelstellingen uit onze visies en beleid worden meegenomen.’
Tang kwam met de brief op verzoek van de gemeenteraad. Die wilde een rapportage van de stand van zaken. Uit het verslag dat er nu ligt, blijkt dat een trendbreuk noodzakelijk is om de gestelde doelen in het coalitieakkoord te realiseren.