Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben projectontwikkelaars en bouwers bij elkaar 16.856 nieuwe koopwoningen verkocht. In de eerste maanden van 2013 verkochten ze krap zeven duizend woningen. 'In nauwelijks drie jaar tijd is het marktbeeld volledig omgeslagen',  zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB.

Geen evenwichtige markt

De NVB waarschuwt voor het snel slinkende aanbod van ontwikkelaars. Op de site meldt de vereniging: 'De woningbouwproductie schiet al jaren tekort. Momenteel kan de consument uit nog maar iets meer dan drie nieuwe koopwoningen kiezen. Bij een keuze van vijf of zes is er sprake van een evenwichtige markt. De nieuwbouwmarkt dreigt weldra ‘droog te koken’ bij gebrek aan aanbod'.

Voortvarende bouwplanning

Een voortvarende bouwplanning moet de tekorten bestrijden. 'Een belangrijke verklaring voor het achterblijvende aanbod is dat er, óók nu nog, bij gemeenten en vooral provincies voortdurend discussie is of er sowieso wel bijgebouwd moet worden. En als er al bijgebouwd moet worden, zou dat alleen in bestaand stedelijk gebied (dus binnen de rode lijnen) moeten gebeuren. Maar juist deze houding is uiteindelijk niet bevorderlijk gebleken uit oogpunt van bouwplanning', stelt Rietdijk. De NVB roept daarom alle partijen op het planningsbeleid te versoepelen en sneller bouwlocaties aan te wijzen.

Bron: NVB