De toename in het volume komt onder meer door de renteverlagingen van de ECB, de stijgende waarde van koopwoningen en meer investeringen door woningcorporaties, weet Capital Value.
Van het totale transactievolume ging 44 procent (2,2 miljard euro) naar nieuwbouw. Dit is een stijging van 41 procent vergeleken met Q3 2023, maar ligt nog ver onder de ambitie van de Rijksoverheid om het woningtekort terug te dringen.
Als het herstel van de woningbeleggingsmarkt doorzet is een totaal transactievolume van circa 7,5 miljard euro voor 2024 haalbaar. Dat is vergelijkbaar met het volume uit 2021. De investeringen in nieuwbouw zijn echter nog steeds onvoldoende om het woningtekort succesvol te bestrijden.
‘Het blijft nodig om kritisch te kijken naar mogelijkheden om het investeringsklimaat voor nieuwbouw huurwoningen te verbeteren’, zegt Thijs Konijnendijk, Head of Research bij Capital Value.
‘De verlaging van de overdrachtsbelasting naar 8 procent per 2026 is daarvoor niet voldoende. Die verlaging is een klassiek voorbeeld van too little, too late: het gedaalde tarief zal al voor de invoering in 2026 worden ingehaald door een stijging van de bouwkosten en de inflatie.’
'Het overige fiscale landschap, waaronder de belasting op vastgoedaandelen, de earningsstripping maatregel en de vennootschapsbelasting vallen, zal ook moeten worden geëvalueerd om de woningbeleggingsmarkt aantrekkelijker te maken voor internationale investeerders, Nederlandse pensioenfondsen en corporaties.'
Uitpondstrategie
De lagere rente, gecombineerd met de stijgende leegwaarde, maakt de aankoop van grote portefeuilles met bestaande huurwoningen met een uitpondstrategie rendabel, zegt Capital Value.
Uit de analyse van het transactievolume blijkt met name een toename van het aantal transacties groter dan 100 miljoen euro. In 2023 waren er slechts drie transacties van deze omvang, terwijl er in 2024 al vijf hebben plaatsgevonden.
In het totale transactievolume hadden particuliere beleggers met 41 procent het grootste aandeel, gevolgd door woningcorporaties met 32 procent en institutionele beleggers met 20 procent.
Ongeveer 2,2 miljard euro, 44 procent van het totale transactievolume werd geinvesteerd in huurwoningen. Hoewel de investeringen in nieuwbouw 41 procent boven het niveau van het derde kwartaal in 2023 liggen, is dit niet voldoende om het woningtekort terug te dringen.
Met deze 2,2 miljard euro kunnen in de komende jaren 8.800 nieuwe huurwoningen worden gerealiseerd, terwijl er ruim 40.000 per jaar nodig zijn om de kabinetsdoelstellingen voor 2030 te halen.
De investeringen in nieuwbouw worden momenteel met name gedaan door woningcorporaties (46 procent) en Nederlandse pensioenfondsen (38 procent). Internationale beleggers droegen 2 procent bij, wat ver onder hun historische aandeel van 26% ligt.
Dat is een gemiste kans, vindt Capital Value, omdat de investeringen van internationale investeerders complementair zijn aan die van Nederlandse beleggers en zij vaak grotere projecten kunnen aankopen. Het kapitaal van internationale beleggers is volgens de woningmarktadviseur hard nodig om de woningbouwdoelstellingen te halen.