Het plan is bedacht door wijkagent Kor de Jong, die de potentie van de game al vroeg door had. Een maand geleden startte hij al een WhatsApp-groep voor spelers, waarmee onder meer een fietsendief werd gearresteerd.

Effectief

Pokémon Go-spelers zijn vaak op andere tijden buiten dan de reguliere inwoners. Volgens de Jong mede daardoor ideaal voor het afschrikken van inbrekers. De Jong vertelt aan NOS: 'We zien dat als we ergens Pokémon loslaten, er binnen tien minuten mensen op afkomen'. Inmiddels heeft de politie-eenheid 100 euro geïnvesteerd. Voor 60 cent worden een halfuur lang virtuele wezens gegeneerd op een plek. Zodra die tijd op is, blijven de spelers nog even in de buurt 'rondhangen', om andere beesten te vangen, stelt de Jong. Politiewoordvoerder Lillian van Duijvenbode reageert: 'Het zijn allemaal extra ogen van mensen die toch al op straat lopen. Als je slechts één inbraak voorkomt, dan heb je de kosten er al vele malen uit.'

Primeur

De eenheid is de eerste overheidsinstelling die investeert in het spel. Bedrijven liften al volop mee op de populariteit van het spel. McDonalds heeft bijvoorbeeld tegen betaling van alle vestigingen in Japan een Pokémon-Gym gemaakt.