Dat blijkt uit Waterschapspeil 2024, waarin de Unie van Waterschappen een overzicht geeft van het werk van de 21 waterschappen in 2022 en 2023.
‘Het werk van de waterschappen wordt steeds uitdagender en complexer', zegt Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen. ‘De druk op de waterkwaliteit neemt toe. Weersextremen, zoals droogte en hoosbuien, zijn de nieuwe realiteit. Hier moeten we onze leefomgeving op inrichten. Niet alles kan meer overal.’
Volgens de voorzitter moet Nederland zich steeds meer aanpassen aan het water, en dat vraagt om samenwerking. ‘De samenwerking met Rijk, gemeenten en provincies willen we dan ook meer dan ooit versterken.’
Van der Sande pleit er daarom ook voor om waterschappen altijd in een vroeg stadium te betrekken bij ruimtelijke plannen. Dat gebeurt vaak wel, maar dus lang niet altijd, zo blijkt uit het Waterschapspeil 2024.
Omgevingsplannen
Vooral bij structuurvisies werden waterschappen tijdig betrokken. Bij andere planvormen, zoals bestemmingsplannen, omgevingsplannen en verordeningen, werden waterschappen over het algemeen later meegenomen.
Nieuwbouwwoningen moeten nu al met waterbesparende maatregelen worden gebouwd, bepleitte de Unie van Waterschappen (UVW) in mei. Vanaf 2030 worden flinke watertekorten verwacht.
Een ontwikkeling waar waterschappen tevreden over zijn is dat ze steeds meer betrokken worden bij exploitatieovereenkomsten. Daarin worden zaken als grond, riolering en wegen rondom een project geregeld. Deze zijn belangrijk voor het klimaatbestendig bouw- en woonrijp maken van terreinen.
Actuele opgaven - zoals klimaatbestendig bouwen – worden door bouwpartijen beter meegenomen bij de exploitatieovereenkomsten, aldus de Unie van Waterschappen. ‘Daarbij is vooral aandacht voor de gevolgen van extreme neerslag.’
Het totaalaantal wateradviezen dat waterschappen deden, nam de laatste jaren toe, van ruim 8.700 in 2021 tot ongeveer 10.000 in 2023.