Woningcorporaties hebben in de eerste helft van 2024 ruim 8.200 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is een stijging van 1.900 woningen vergeleken met de eerste helft van 2023. Toen kwamen er bijna 6.300 corporatie-nieuwbouwwoningen bij.
In de tweede helft van 2023 liep het aantal opgeleverde woningen op tot 8.100, en dat steeg in de maanden daarna dus verder.
In totaal werden in het eerste halfjaar van 2024 bijna 32.700 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dat aantal is lager dan in dezelfde periode in 2023.
Aandeel corporatie-nieuwbouwwoningen groter
Daardoor is het aandeel van corporatie-nieuwbouwwoningen in de totale nieuwbouw groter geworden. Corporatiewoningen maakten 25 procent uit van de totale nieuwbouw in de eerste helft van 2024.
Dat is een stijging vergeleken met zowel de eerste helft van 2023 (18 procent) als de tweede helft van 2023 (20 procent).
Dat landelijke gemiddelde kent uitschieters in de regio, aldus CBS. Er zijn enkele gemeenten waarbij 100 procent van de nieuwbouwwoningen van corporaties zijn, waaronder IJsselstein en De Bilt. In absolute aantallen zijn in Amsterdam en Nijmegen de meeste corporatiewoningen gerealiseerd.
Ook zijn er gemeenten waar wel nieuwbouw opgeleverd is, maar corporatiewoningen ontbreken, zoals in Leiden waar meer dan 500 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd, maar geen van deze woningen vallen onder de corporatiewoningen.
In Veenendaal, Vlaardingen, Dijk en Waard, Amstelveen en Alkmaar zijn meer dan 200 nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder dat in deze gemeenten corporatiewoningen deel uitmaken van de nieuwbouw.
Andere eigenaar
Van de bijna 32.700 nieuwbouwwoningen kent bijna 23.700 nieuwbouwwoningen inmiddels een andere eigenaar. Dit betekent dat deze woningen ofwel koopwoningen ofwel private huurwoningen zijn. Voor 800 nieuwbouwwoningen is de eigenaar nog onbekend.
Het gaat in dit bericht hierbij alleen om nieuwbouw, niet om woningen die bijvoorbeeld door woningsplitsing van bestaande woningen en transformaties van kantoren tot stand komen.