Bij het concept WikiHouse ontwerpt men zelf een huis in een open source-bibliotheek. Het houten skelet wordt digitaal uit multiplex gefreesd en opgestuurd, waarna de eigenaar de onderdelen zelf in elkaar zet en zo het huis bouwt.
Het concept heeft zich inmiddels bewezen in de wijk De Stripmaker, in Almere-Buiten, waar 27 "zelfbouwers” wonen in hun eigen WikiHouse. Deze pilot dient als de hardcore-variant, waarbij particulieren het zelf doen. De bouwtechniek is ook beschikbaar voor woningcorporaties of bijvoorbeeld wooncoöperaties.
Vandaag werd bekend gemaakt dat consortium Steenvlinder, dat al betrokken was bij De Stripmaker, het WikiHouse-concept overneemt voor een landelijke uitrol. De Rotterdamse organisatie heeft veel ervaring met zelfbouw: de organisatie is weliswaar opgericht in 2015, maar de experts staan inmiddels meer dan twintig jaar zelfbouwers bij.
Steenvlinder is ook een maatschappelijke ontwikkelaar en ontwikkelt zelfbouwkavels en afbouwwoningen voor mensen die zelf de regie willen nemen over hoe ze willen wonen. Ook bemiddelt Steenvlinder in zelfbouwlocaties.
Innovatie in woningmarkt
Voor wethouder Paul Tang van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ontwikkeling en Grondbedrijf zijn dit soort initiatieven nodig om de woningmarkt vlot te trekken. ‘In Almere is veel vraag naar betaalbare woningen voor lagere en middeninkomens, zowel om te huren als om te kopen.’
‘Om in deze vraag te kunnen voorzien, zijn nieuwe systemen nodig. WikiHouse is zo’n systeem. Openstaan voor innovatie zit in het DNA van Almere. Het is mooi om te zien dat deze innovatie succesvol is en bij kan dragen aan de versnelling die zo hard nodig is op de woningmarkt.’
De Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus sluit zich daarbij aan. ‘Het is van groot belang dat er snel woningen worden gebouwd. En dan ook betaalbaar, duurzaam en biobased.’
De Reus stelt dat WikiHouse per definitie past bij de inrichting van Flevoland. ‘We moeten leren van de lessen bij WikiHouse in Almere en zorgen voor verspreiding. In onze provincie is mentale en fysieke ruimte voor juist dit soort initiatieven.’
Woningcorporaties en wooncoöperaties
De bouwtechniek van WikiHouse is inmiddels ook beschikbaar voor woningcorporaties en wooncoöperaties. Ook bestaan kant-en-klare ontwerpen die partijen direct kunnen downloaden en in elkaar zetten.
De ontwikkeling van het WikiHouse-systeem is begeleid door Het Woningbouwatelier. De financiering kwam van het Fonds Verstedelijking Almere, onderdeel van het programma Almere 2.0. Via dit programma investeren de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in de kwaliteiten van Almere.