De meeste plannen die de regering vandaag tijdens Prinsjesdag aankondigden, stonden al in het regeerakkoord dat afgelopen vrijdag bekend is gemaakt. Zo investeert het kabinet de komende jaren 5 miljard euro in woningbouw waarmee jaarlijks 100.000 nieuwe woningen gebouwd moeten worden. 

Eind 2024 komt er een Woontop met overheden, investeerders, marktpartijen en woningcorporaties. Op deze top worden concrete en landelijke afspraken gemaakt over het aanpakken van de woningnood. 

Er wordt door het kabinet structureel 500 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor het vereenvoudigen van de huurtoeslag. In 2025 wordt de huurtoeslag vereenvoudigd en vanaf 2026 wordt de afbouw in de huurtoeslag aangepast en wordt de eigen bijdrage verlaagd met 11,58 euro. 

Bij ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw wordt ruimte gereserveerd voor groene, gezonde en klimaatbestendige leefomgevingen. Dit draagt b? aan een prettige woon-, werk-, recreatie- en sportomgeving, stelt het kabinet, terwijl negatieve effecten zoals verdroging, vernatting en overstromingsrisico's worden tegengegaan. 

Er komt ook een actieplan ‘Nederland beweegt’, maar daarin wordt geen ruimtelijk component opgenomen. Het hoofddoel is om Nederlanders te informeren over het belang van voldoende beweging.

Vergroening

Over vergroening van steden wordt niets gezegd, maar op verzoek van de Tweede Kamer bereidt het kabinet in samenspraak met de provincies wel een aanvalsplan exoten voor. Sommige plant- en diersoorten, de zogeheten invasieve exoten, bedreigen in toenemende mate de biodiversiteit, voedselzekerheid, de menselijke gezondheid en de economie.

Naar verwachting wordt dit Aanvalsplan gedeeld in het eerste kwartaal van 2025. Het kabinet wil onder andere het vroegtijdig verwijderen van nieuwe invasieve exoten onder de aandacht brengen.

Genoeg ruimte voor bedrijven

Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor bedrijven, staat in de Miljoenennota. ‘Dat is goed voor de economie.'

Tegelijkertijd is fysieke ruimte in Nederland schaars, aldus het kabinet. ‘Daarom investeert het kabinet in 2025 9,8 miljoen euro in het programma Ruimte voor economie. Daarmee worden geschikte bedrijfslocaties behouden en gemaakt.’

Voor verduurzaming van de industrie en innovatie in het mkb zet het kabinet het Klimaatfonds in, onder meer voor het verwezenlijken van groene industriepolitiek en maatregelen voor het terugdringen van CO? via innovatie.