Uit onderzoek blijkt volgens de gemeente dat er genoeg warmte is om in de toekomst bijna 50.000 gebouwen in Apeldoorn duurzaam te kunnen verwarmen via gekoppelde warmtenetten. 

De warmte moet komen uit een rioolwaterzuivering. Om de hele stad van warmte te kunnen voorzien, wil het stadsbestuur daarom 3,5 miljoen euro reserveren voor extra ruimte in een te bouwen warmtecentrale die al op de planning staat in de wijk Kerschoten. 

Apeldoorn kent al een warmtenet. Dat is in handen van Ennatuurlijk en voorziet 2500 woningen van warmte. In kabinetsplannen staat dat warmtenetten in meerderheid in handen moeten zijn van publieke organisaties, zoals gemeenten. 

Daarop heeft Apeldoorn, in samenwerking met de provincie Gelderland, zelf een warmtebedrijf opgericht. Die moet eerst in Kerschoten warmte bieden, maar het college van B en W ziet nu dus mogelijkheden om de capaciteit van de warmtecentrale te verhogen. 

Zeldzame warmtebron

‘Een langdurig betrouwbare warmtebron zoals de RWZI is zeldzaam en biedt perspectief voor collectieve oplossingen’, zegt Danny Huizer, wethouder energietransitie.  

‘Met een grotere centrale voor Kerschoten behouden we de mogelijkheden om deze warmte te benutten in de toekomst. En kunnen we zorgen we voor meer energiezekerheid voor onze inwoners en bedrijven.’ 

Een aansluiting wordt straks niet verplicht, benadrukt wethouder Danny Huizer. Hij denkt wel dat de prijs gunstig uitpakt voor de inwoners, omdat er plannen zijn om de prijs voor warmtenetten los te koppelen van gas. 

‘Volgens ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat voor de gemeente Apeldoorn het plan doorrekende, is aansluiting op het warmtenet gemiddeld ten minste zo gunstig als wat je zou betalen bij een individuele warmtepomp’, zei Huizer tegen lokale krant De Stentor. 

Warmterotonde 

Uiteindelijk ziet het stadsbestuur een warmterotonde voor zich. Voor een aantal buurten in de stad, de dorpen en het buitengebied wil B en W dat kleinschalige warmtenetten en individuele warmtepompen de basis gaan vormen voor het verwarmen van woningen. 

Of de plannen doorgaan, is afhankelijk van de gemeenteraad en het investeringsbesluit dat de gemeenteraad in januari 2025 neemt over het warmtenet in Kerschoten en de uitbreiding daarvan. De gemeente heeft al wel de ambitie uitgesproken om in 2050 energieneutraal en aardgasvrij te zijn.