Zelf benadruk ik geregeld dat binnensteden een van de grootste werkgevers is. Dus vol verwachting begon ik - door de nadruk op MKB, versterken vestigingsklimaat, zorgen over leefbaarheid van wijken en dorpen én de achtergrond van minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken - het regeerprogramma te lezen.
Mijn verwachtingen werden versterkt omdat Mona Keijzer altijd met passie sprak over de Retailagenda. Het lijkt er echter op dat men het brede belang van vitale wijk-, dorps- en stadscentra is vergeten. Eerder beschreef ik op LinkedIn dat er namelijk wel veel aandacht is voor ruimte voor werken en economie.
In het regeerprogramma staat meerdere keren het belang van het verbeteren van de leefbaarheid in wijken en dorpen en ook steden. Bij de aanpak van de woningnood wordt benadrukt dat iedereen naast een passende woning, ook een veilige, prettige en gezonde leefomgeving wil om te wonen, werken en ontmoeten.
Het kabinet zet in op de vitalisering van regio’s en gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat. Het pleidooi van MKB-Nederland om vervolg te geven aan de impulsaanpak binnensteden is helaas niet geland in het Regeerprogramma.
Kloppend hart
Het vergeten belang van een kloppend hart in het regeerprogramma kan worden hersteld door centra een expliciete plek te geven in de Regio Deals. Impliciet hint het regeerprogramma hierop. Wellicht kan de huidige Impulsaanpak binnensteden als inspiratie dienen.
Daarnaast wil het kabinet bestaande gebouwen beter benutten en transformeren. Juist in centra en binnensteden ligt een enorme transformatiepotentie en -urgentie. In de centra kunnen tienduizenden en wellicht honderdduizenden woningen worden gerealiseerd.
Kijk maar wat er in en om de grote zes binnensteden en ook in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Zaanstad, Zwolle, Apeldoorn, Hengelo wordt gebouwd en getransformeerd. Soortgelijke projecten zie je bijvoorbeeld ook in menig Brabants dorpscentrum.
Een kloppend hart in een wijk, dorp of stad zorgt voor het zo gewenste leefbare platteland.