‘We willen als land de kansen van de klimaat- en energietransitie verzilveren’, schrijft het kabinet in het regeerprogramma.
In de komende drie jaar komen er een aantal klimaatadaptieve plannen uit de koker van kabinet, zoals in 2026 een nieuwe Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS). Hierin komen doelen te staan voor infrastructuur, wonen, gezondheid, natuur, zoetwaterbeschikbaarheid, landbouw en cultureel erfgoed.
Dit jaar en in 2025 wil het kabinet ‘bovenregionale stresstesten uitvoeren, om zo scenario's in kaart te brengen in het geval van hoosbuien. Dit moet een volgende situatie als in 2021 in Limburg voorkomen. Daar overstroomden rivieren door hevige regenval en kwamen gemeenten deels onder water te staan.
In 2025 komt daar een kabinetsbrede actieagenda hitte bij en een jaar later wil het kabinet een beleidsprogramma ‘Bodem, Ondergrond en Grondwater’ presenteren, en daarmee zorgen dat de Nederlandse bodem klimaatbestendiger is.
Door landelijk beleid vast te stellen wil het kabinet af van lokale duurzaamheidsmaatregelen bij woningen. Dat wordt verboden, zodat meer gestandaardiseerd gebouwd kan worden, onder meer fabrieksmatig, stelt het kabinet in de woonparagraaf van het programma.
Biodiversiteit
Over biodiversiteit staat in het programma dat het kabinet zich committeert aan nationale en internationale wet- en regelgeving over natuur, biodiversiteit en klimaat.
De BBB-stempel is te herkennen. In alles zes gevallen waarin biodiversiteit wordt genoemd, wordt steevast de relatie met landbouw en het landelijk gebied gelegd. Stadsgroen krijgt geen aparte vermelding, al wil het kabinet wel dat wijken aantrekkelijk worden. In NOVEX-verstedelijkingsgebieden werkt het kabinet samen met de medeoverheden ook groene ambities voor de langere termijn uit.
Voor luchtkwaliteit, water en stikstof is er commitment om resultaten te boeken, zowel nationaal als op de Europese dimensie, blijkt uit het programma. Hoe het kabinet dat wil doen, is nog onduidelijk.
Minister Wiersma voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft de opdracht aan provincies om met lokale voorstellen te komen vorige week in de prullenbak gegooid. Ze komt nog met een nieuwe manier om stikstof terug te dringen en de waterkwaliteit te verbeteren, maar onduidelijk is hoe ze dat nu wil doen.
Investeringsmodel preventie
Het kabinet ziet brood in meer investeringen in preventieve zorg. Hiervoor wordt de komende jaren een ‘samenhangende, effectieve preventiestrategie’ uitgewerkt.
Onderdeel daarvan zou kunnen zijn de leefomgeving van Nederlanders gezonder in te richten, al is niet duidelijk in hoeverre het kabinet dit gaat onderzoeken.
Essentieel voor kabinet is om beter te onderzoeken of investeringen in balans zijn met wat ze opleveren. De relatie tussen vergroening en welzijn zijn weliswaar breed aangetoond, de verdeling van investeringen is vaak uit balans, vindt het kabinet.
'Het lukt onvoldoende om investeringen in preventie vooraf te relateren aan besparingen later. Daarom werken we samen met organisaties in de zorg aan een investeringsmodel voor preventie’, zo staat in het programma.
Over de investeringsopgave voor de klimaattransitie zegt het kabinet dat deze niet enkel door publieke middelen gedragen kan worden. Dit impliceert dat het kabinet van het bedrijfsleven en bewoners verwacht dat die een bijdrage gaan leveren.