Het Rotterdamse college wil de Spaanse Polder, dat bekend staat als een vervuilende probleemplek met obscure bedrijvigheid, transformeren tot een van groenste en meest duurzaam bedrijventerreinen ter wereld voor zware bedrijvigheid.
De miljoeneninvestering in het bedrijventerrein op de grens van Rotterdam en Schiedam is in lijn met de stedelijke doelstellingen van Rotterdam op het gebied van energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. Zo wordt in het gebied gewerkt aan initiatieven zoals energieopwekking, CO2-reductie en de aanleg van lokale energie- en warmtenetten.
Dit alles valt binnen de gebiedsvisie 'De groene longen van de Rotterdamse economie', waarin staat dat het bedrijventerrein in 2035 een internationaal voorbeeld is van duurzame industriële ontwikkeling.
Dat de opbrengst van de grondverkoop opnieuw wordt geïnvesteerd in de Spaanse Polder is volgens het Rotterdamse college een uitzondering.
‘Normaals gesproken zou dit geld naar de algemene middelen van de gemeente gaan. Vanwege het belang van het terrein voor de Rotterdamse economie, is hier een uitzondering op gemaakt’, aldus de gemeente.
Rotterdam kampt al jaren met een gebrek aan ruimte voor bedrijven in de hoogste milieu categorieën. De Spaanse Polder, waar op dit moment 1.200 bedrijven zijn gevestigd en 16.000 mensen werken, is voor dit type bedrijvigheid een geschikte locatie, omdat er geen woningbouw is gepland.
Het bedrijventerrein heeft ondanks zijn slechte reputatie volgens de gemeente Rotterdam de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen doorgemaakt. Ondermijning werd teruggedrongen en leegstaande kavels zijn ingevuld door bedrijven die een toegevoegde waarde vormen voor zowel het gebied als de stad.
Ook investeerden ondernemers op het terrein flink in renovatie, verduurzaming en nieuwbouw van hun bedrijfspanden.
‘Toch is er nog werk aan de winkel. Het gebied moet efficiënter benut worden en klaargemaakt worden voor de toekomst, met duurzaamheid als speerpunt’, aldus de gemeente.