De dagvaarding werd gisteren verstuurd. Campagneleider Anne Knol: 'Nederland overschrijdt de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit en schendt fundamentele mensenrechten door veel te weinig te doen tegen luchtvervuiling. Die vervuiling veroorzaakt jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ernstig zieken. Dat is onacceptabel.'

Normenoverschrijdingen

Uit een meting van Milieudefensie blijkt dat op 11 van 58 plekken in ons land de Europese normen voor stikstofdioxide worden overschreden. Dat is volgens Milieudefensie onacceptabel. 'Daarmee zijn we er nog niet. De huidige normen zijn namelijk niet voldoende, die zorgen niet voor gezonde lucht. Deze rechtszaak is een principezaak. Wij willen voor iedereen schone lucht die de gezondheid niet schaadt', aldus Knol. Ook volgens de Gezondheidsraad hebben de huidige normen een negatief effect op de gezondheid. De raad adviseert de staatssecretaris van Milieu om bestaande normen in wetgeving aan te scherpen.

Maatschappelijke steun

De rechtszaak wordt inmiddels ondersteund door ruim 1.500 bewoners middels crowdfunding. De actie heeft binnen een maand al meer dan 30.000 euro opgehaald. Ook is de aanklacht mede-ondertekend door 57 bewoners die zich lokaal inzetten voor gezonde lucht en door de Stichting Adem in Rotterdam. 'Een geweldig resultaat. Dit geeft aan dat heel veel mensen niet langer willen wachten. Zij eisen samen met ons gezonde lucht', aldus de campagneleider.

Meer info: Milieudefensie