De aftrap van het congres toont direct de dilemma’s van kunstmatige intelligentie. De Bredase wethouder Carla Kranenborg-van Eerd voor digitalisering gaat in gesprek met een Ai-kloon van zichzelf, CarlAi.
‘Ik heb al een eerste proef mogen zien en was écht onder de indruk. Heel bijzonder om met jezelf in gesprek te gaan. Mijn gezicht en mijn stem zijn helemaal gemaakt van beeld en geluid van mij dat van internet is gehaald.’
Ze wil onder meer onderzoeken wat een digitale versie van een gastheer of gastvrouw kan toevoegen aan de dienstverlening van de gemeente. ‘Zou dat werken? Kunnen we zo nog dichter bij onze inwoners komen, ook voor mensen die minder digitaal vaardig zijn, wat doet dat met ons contact?’
Dat heeft natuurlijk een keerzijde en ook daarover praten de deelnemers van het congres: vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, lokale bestuurders en gespecialiseerde ambtenaren. 'Want ai gaat de wereld op zijn kop zetten’, zegt Kranenborg-van Eerd.
Opmaat meer kennisontwikkeling
Jan-Willem Wesselink, programmamanager City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en mede-organisator van het congres, ziet het evenement vooral als een opmaat naar meer ontwikkeling en kennisuitwisseling.
‘We willen graag met meerdere steden onderzoeken wat kunstmatige intelligentie kan betekenen voor onze leefomgeving.’ Hij zegt dat er veel mogelijkheden zijn met ai, bijvoorbeeld door ai te laten uitrekenen waar in de stad welke soort bomen het beste gedijen.
Met de veelheid aan informatie over onder meer karakteristieken over boomsoorten, ondergrond, schaduwwerking en toekomstplannen is dat te complex voor mensen. ‘Hier kan ai een rol bij spelen’, zegt hij.
Aan de andere kant roept ai ook belangrijke vragen op over privacy, met name in toepassingen voor onder meer in ziekenhuizen en de politie. 'Tijdens het congres organiseren we ook sessies over deze thema's', zegt Wesselink. 'De impact van ai reikt immers al snel verder dan specifieke werkvelden.'
Ai en ethische consequenties
Kunstmatige intelligentie geeft de samenleving en het bedrijfsleven grote kansen, zegt wethouder Kranenborg-van Eerd. ‘Het is daarom van belang om kennis te delen, krachten te bundelen én om met elkaar in gesprek te gaan over de ethische consequenties.’
‘Want hoe afhankelijk maken we ons van de techniek? En hoe zorgen we ervoor dat steden hun eigen karakter blijven houden?’, vraagt ze zich af.
Dat het congres in Breda plaatsvindt, is geen toeval. De stad is een van de voorlopers in Nederland op het gebied van smart city én de ontvanger van een internationale Smart City Award 2023.
Breda heeft al een ai-opleiding, stimuleert de ontwikkeling en inzet van robotica met Breda Robotics, kent een sterke techsector en neemt in de gamingindustrie een leidende positie in.
Daarbij is het Bredase bedrijventerrein en proeftuin Hazeldonk een testlocatie voor innovatieve toepassingen, onder meer met automatische drones.