Verreweg de meeste warmte uit aardwarmte gaat naar de glastuinbouw, waar de besparing op aardgas aanzienlijk is. Een project in Pijnacker-Nootdorp levert geothermie naast kassen ook aan woningen, bedrijven en een zwembad. Een project in Den Haag levert alleen aan woningen. 

Dat blijkt uit cijfers van TNO, waaruit minister Hermans van Klimaat en Groene Groei citeert in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). Volgens haar staat de besparing die aardwarmte oplevert, ongeveer gelijk aan het gasverbruik van alle huishoudens in de stad Utrecht.

Met aardwarmtewinning kan duurzame energie worden gewonnen uit warm water uit lagen in de diepe ondergrond. De warmte kan worden ingezet als bron voor een warmtenet. 

De minister schrijft dat de stijging beperkt is doordat niet alle installaties al produceren, sommige nog in de opstartfase zitten en niet alle installaties het maximaal haalbare volume aardwarmte produceren. 

Zo zijn nog twee projecten in voorbereiding, die ook warmte aan de gebouwde omgeving willen leveren. Het gaat om een tweede project in Pijnacker-Nootdorp en een groot project voor warmte voor achtduizend huishoudens in Leeuwarden. De realisatie daarvan is nog onzeker, vanwege de Wet collectieve warmte (Wcw). 

Daarnaast worden er op meerdere locaties proefboringen gedaan en heeft onder meer energiebedrijf Vattenfall veel plannen voor aardwarmte, onder meer in Almere en Amsterdam. Bij een project in Lelystad is Vattenfall beoogd afnemer van de warmte.

Mijnbouwwet 

Het vorige kabinet heeft veel gedaan om aardwarmte te stimuleren, schrijft Hermans. Zo is de Mijnbouwwet voor aardwarmte vorig jaar gewijzigd en is een nieuw vergunningenstelsel voor aardwarmte geïntroduceerd. 

Ook is kennis van de ondergrond door de Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) vergroot, zijn er inmiddels industriestandaarden en is geïnvesteerd in aardwarmte via het Klimaatfonds. 

De vraag is of het huidige kabinet meer geld wil steken in de ontwikkeling. ‘Op basis van de cijfers uit het jaarverslag van TNO zal ik bezien in hoeverre verdere stimuleringsmaatregelen wenselijk zijn’, schrijft minister Hermans. 

In het najaar wil ze een nieuwe Kamerbrief sturen over de ontwikkeling van aardwarmte in Nederland.