De warmtepomp, een samenwerking van Eneco en HDSR, staat op het terrein van rioolwaterzuivering Utrecht in de wijk Overvecht.
Dagelijks zal de pomp restwarmte halen uit zo’n 65 miljoen liter gezuiverd afvalwater. Dit is afkomstig van douches, keukenkranen, vaat- en wasmachines en heeft een temperatuur van 12 graden in de winter tot ruim 22 graden in de zomer.
‘De warmte die mensen thuis verbruiken, gebruiken wij weer opnieuw om huishoudens te voorzien van nieuwe warmte en warm water in huis', zegt Karen de Lathouder, Chief Operating Officer Assets Eneco. ‘Zo kunnen we warmte heel goed verduurzamen en versnellen we de energietransitie.’
Een wisselaar haalt de warmte uit het afvalwater en de grote warmtepomp brengt de temperatuur vervolgens naar 75 graden. Daarna wordt dit water aan het warmtenet geleverd.
De installatie kan jaarlijks bij elkaar 20.000 woningen in gemeenten Utrecht en Nieuwegein van duurzame warmte voorzien. Dat is zo’n 15 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet van Utrecht en Nieuwegein. Met de nieuwe warmtepomp wordt 30.000 ton CO2 op jaarbasis bespaard.
Om continu te kunnen beschikken over voldoende warmte, bevat de installatie ook een warmtebuffer van ongeveer achttien meter hoog en achttien meter breed.
Deze techniek, aquathermie, is volgens Eneco een geschikte manier om warmtelevering te verduurzamen. ‘Zeker wanneer dit kan met warm water afkomstig van een rioolwaterzuivering midden in de stad. Dat is waarom Eneco en HDSR zijn gaan samenwerken.’
Klimaatneutraal
Vrijdag openden HDSR en Eneco de installatie en werd de warmtepomp officieel in gebruik genomen. Ook aanwezig waren Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht, en Huib van Essen, gedeputeerde in de provincie Utrecht.
‘Het is mooi dat vanaf nu de warmte in het gezuiverde afvalwater nuttig gebruikt gaat worden', zei Nanda van Zoelen, bestuurder bij HDSR. ‘Door deze nieuwe toepassing zijn veel minder fossiele brandstoffen nodig.’
Zowel Eneco als HDSR hebben de ambitie klimaatneutraal te worden. Dat geldt ook voor de gemeenten Utrecht en Nieuwegein. ‘Door samen te kijken naar de mogelijkheden tot verduurzaming, was het mogelijk hierin een grote stap te zetten', luidt een bericht van Eneco.