Nog deze week is gestart met het heien van de palen voor de eerste 260 sociale huurappartementen die worden verhuurd door woningcorporatie Rochdale. Binnenkort volgt de start van twee gebouwen met 105 huurappartementen van Bouwinvest.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat in het noordelijk deel ongeveer 1.100 nieuwe woningen worden gebouwd. Minstens 20 procent van de woningen is bestemd voor sociale huur. Vanaf 2026 is de eerste bewoning mogelijk.

Een deel van de woningen komen in het bos, dat deels wordt opengesteld, tussen de bestaande gebouwen die het militair-industrieel verleden van Hembrug zichtbaar maken. Direct naast de nieuwbouwlocatie wordt het rijksmonument ‘Gebouw 320’, een voormalige werkplaats, omgebouwd naar een parkeerhuis.

‘Het Hembrugterrein is een unieke groene stadslocatie zoals je die nergens anders vindt. We kunnen hier zoveel van maken op het gebied van wonen, kunst en cultuur’, zegt de Zaanse wethouder Wessel Breunesse, van gebiedsontwikkeling en MAAK.Zuid. ‘Wie hier straks woont, woont in het groen op een steenworp afstand van alle voorzieningen.’ 

Voormalig militair industrieterrein

Het Rijksvastgoedbedrijf (voormalig eigenaar van Hembrug) startte in 2017 de openbare verkoopprocedure om de verdere ontwikkeling van het voormalige afgesloten militair industrieterrein aan marktpartijen over te laten.  

In het voortraject is in samenwerking met onder meer de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad een aantal documenten vastgesteld die richting geven aan de (her) ontwikkeling van het Hembrugterrein.  

Voorafgaand aan de vaststelling is een intensief participatieproces doorlopen met bewoners en ondernemers op het terrein. 

Het masterplan voor het gebied stamt uit 2021 en het stedenbouwkundige plan voor het noordelijk deel was in 2022 af. Het stedenbouwkundig plan voor het zuidelijk deel is nog niet klaar. Daar wordt binnenkort mee gestart.  

Daarbij wordt gekeken naar de inpassing van woningbouw en behoud en programmering van de bestaande industriële gebouwen en hallen op het Hembrugterrein. 

Ondernemers en gezinnen

Dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niets gebeurt op het Hembrugterrein: monumenten worden hersteld, ondernemers vestigen zich op het terrein en er worden evenementen georganiseerd. 

Een ‘collectieve particuliere opdrachtgeversgroep’ van in totaal 52 ‘Hemburgers’ renoveren en restaureren al geruime tijd de bestaande gebouwen in de Enclave op Hembrug. Een aantal gezinnen woont inmiddels een aantal maanden in deze gebouwen. 

Aan de ontwikkeling van het Hembrugterrein werkten onder meer mee Hembrug Zaandam, ABC Vastgoed, BURA, Ten Brinke, Redevco Living, Gemeente Zaanstad, Bouwinvest, Woningstichting Rochdale Amsterdam, Moke Architecten, LEVS architecten en MIX architectuur.