Het kabinet zou de overdrachtsbelasting voor kopers die niet zelf in de woning gaan wonen volgens De Telegraaf willen verlagen naar 8 procent. Dat is nog altijd meer dan de 6 procent die het vóór 2021 was, maar minder dan de 10,4 procent nu.
Met het nieuws dat gelekt is krijgen de organisaties voor projectontwikkelaars en beleggers NEPROM en IVBN direct een antwoord op hun pleidooi voor verlaging van de overdrachtsbelasting.
Vrijdagochtend zeiden Judith Norbart-ten Hoor van de branchevereniging voor vastgoedinvesteerders IVBN en directeur Fahid Minhas van ontwikkelaarsvereniging Neprom in het Financieel Dagblad dat anders de doelstelling van 100.000 woningen per jaar niet kan worden gehaald.
NEPROM en IVBN wijzen daarbij op de stijgende bouw- en financieringskosten en krijgen het kabinet daar in mee. De hoop is dat de verlaagde overdrachtsbelasting het uitponden wat verminderd, omdat er meer geld overblijft voor de woningbelegger. Daardoor blijven er meer woningen beschikbaar voor middenhuur.
NEPROM en IVBN pleiten ook voor meer flexibiliteit en structurele overheidssteun om de woningmarkt vlot te trekken, maar daar is niets over uitgelekt.
Expatsregeling
Uit het coalitieberaad is ook gelekt dat de expatregeling grotendeels overeind blijft. Die aftrekpost voor buitenlandse kenniswerkers gaat van 30 procent naar 27 procent, en blijft veel hoger dan de Tweede Kamer vorig jaar wilde. Onder meer ASML klaagde over deze versobering, die het kabinet nu dus grotendeels terugdraait.
Ook de gratis schoolmaaltijden blijven in stand. Onder meer het Rode Kruis voerde hiervoor de afgelopen weken campagne. Verder krijgen politie en Defensie extra geld.
De begroting is inmiddels naar de Raad van State gestuurd. Op Prinsjesdag 17 september krijgt de Tweede Kamer de plannen officieel en wordt de begroting ook openbaar gemaakt.