De hospita is in de afgelopen jaren naar de achtergrond verdwenen, zegt Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. ‘Dat is een gemiste kans. Zeker omdat steeds meer mensen ruimte over hebben in huis.’

De informatiecampagne ‘Word hospita. Jouw huis van grote waarde’ die nu start, biedt potentiële hospita’s informatie over hoe je hospita wordt én wat dat oplevert.

De campagne gaat daarbij in op een aantal misverstanden. ‘Zo weten veel mensen niet dat hospitaverhuur vrijwel nooit invloed heeft op toeslagen en uitkeringen als de AOW, WW- en Wajong-uitkeringen', informeert het Rijk.

Ook is vaak onbekend dat huurders geen belastingaangifte hoeven te doen van de huuropbrengsten. Woningeigenaren hoeven pas aangifte te doen als ze op jaarbasis meer dan 5.998 euro in 2024 aan huuropbrengst krijgen.

Voor gemeenten, woningcorporaties en andere grote verhuurders is een toolkit beschikbaar. Deze kunnen zij gebruiken om bewoners en huurders te informeren en de bekendheid met hospitaverhuur te vergroten.

Ook volgt binnenkort een handreiking voor gemeenteambtenaren, medewerkers van woningcorporaties en private verhuurders.

‘Hospita’s krijgen extra huurinkomsten en tegelijkertijd zorgt een huisgenoot voor gezelligheid en veiligheid', aldus Keijzer. ‘Voor studenten is het fijn om hun studententijd te starten bij iemand die goed de weg weet in de stad. En ook voor andere groepen is een kamer huren bij hospita een goed alternatief.’

Nieuwe maatregelen voor hospitaverhuur 

Ondertussen werkt de minister in navolging van haar voorganger Hugo de Jonge aan een voorstel voor een tijdelijk huurcontract voor hospitaverhuur. ‘Deze extra flexibiliteit moet potentiële verhuurders stimuleren.’

Ook onderzoekt de minister of de inkomensafhankelijke hogere huurverhoging, die hoger uit kan pakken als het inkomen van de huurder bij dat van de hospita opgeteld wordt, aangepast kan worden.

Verder moet het eenvoudiger worden om een huurcontract te beëindigen bij de overdracht van een koopwoning door de hospita. Hypotheekverstrekkers kunnen dan veel vaker toestemming geven voor hospitaverhuur. De verwachting is dat de wetswijzigingen eind 2024 in consultatie worden gebracht.

Potentieel 100.000 kamers 

Met de start van het nieuwe studiejaar ligt het studentenkamertekort weer onder de loep. In 2021 lag het tekort volgens Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting, nog op 26.500 kamers. Ook werd toen geschat dat het tekort flink op ging lopen. Volgens het Rijk zijn tot 2030 nog zeker 60.000 extra kamers nodig.

De potentie aan mogelijke kamers door hospita is groot. Volgens het Rijk blijk uit onderzoek dat ongeveer een derde van de Nederlanders beschikt over een geschikte ruimte en dat zo’n 8 procent overweegt hospita te worden.

Hiermee zijn volgens het Rijk in potentie 100.000 kamers beschikbaar. Daarmee zou het studentenkamertekort in één klap opgelost kunnen worden.

Recente onderzoeksresultaten van MarketResponse laten eveneens een potentieel zien: twintig procent van alle woningbezitters in Nederland heeft een ruimte van minimaal twaalf vierkante meter over en overweegt die te verhuren.

De nieuwe campagne van het Rijk wordt ondersteund door diverse partijen, onder wie koepelorganisaties Aedes en VNG, de Woonbond, een aantal gemeenten, woningcorporaties en hypotheekverstrekkers.