Het gebouw wordt door Dura Vermeer opgetopt in opdracht van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). Het starsein werd vorig jaar al gegeven. Nu is het zover.  

Het gebouw heeft al 228 twee- en driekamerwoningen voor ouderen. Dat wordt nu 'opgetopt' met 44 sociale huurwoningen. 

'Optoppen is dé manier om de schaarse ruimte in een stedelijke omgeving op een duurzame manier te benutten en de woningvoorraad in Nederland aan te vullen', zegt Edwin Blom, directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Heyma, die het initiatief voor het concept nam. 

Milieuvriendelijk optoppen 

Het optopconcept biedt niet alleen een oplossing voor de groeiende vraag naar binnenstedelijke woningen, maar doet dit ook op een milieuvriendelijke manier.  

Door gebruik te maken van duurzaam verbouwd hout, wordt meer dan de helft van de materialen in het project non-virgin en/of biobased. Het bestaande gebouw fungeert als fundering, terwijl de nieuwe houtbouwappartementen erop worden geassembleerd.  

'Hout is licht van gewicht en duurzaam omdat het CO2 opslaat. Bovendien kunnen door de losmaakbare verbindingen meer dan de helft van de gebouwdelen hergebruikt worden aan het einde van de levensduur', aldus Blom. 

Naast de milieutechnische voordelen biedt het optopconcept volgens het bouwbedrijf ook kostentechnische voordelen.  

Behoud bestaande infrastructuur 

Doordat bestaande infrastructuur zoals wegen en verlichting behouden blijven, vindt een besparing plaats op de aanlegkosten die bij nieuwbouw noodzakelijk zijn.  

Verder is het concept volgens het bouwbedrijf flexibel inzetbaar dankzij een kern in elke woning, waarin alle techniek, de badkamer en de keuken zijn geïntegreerd.  

Hierdoor kunnen de plattegronden naar wens van de opdrachtgever worden aangepast. 

Met het optopconcept speelt Dura Vermeer naar eigen zeggen in op de groeiende vraag naar betaalbare woningen voor specifieke doelgroepen binnen stedelijke gebieden.