De Wet betaalbare huur is de volgende maatregel in een reeks maatregelen die het rendement van verhuurders aantast', schrijft analist Paul Bisschop van de bank. Door het uitponden zal huursector afnemen in omvang. Hoeveel, is onduidelijk. Er circuleren verschillende cijfers, zegt Bisschop.
Volgens de analist verloopt het uitponden traag. ‘Verkoop van huurwoningen kan pas plaatsvinden als de zittende huurders vertrekken en door het woningtekort is het verloop onder bewoners laag.’
Uit een analyse van UvA-onderzoekers komt volgens de bank naar voren dat beleggers al in 2023 zijn gaan uitponden. Dit blijkt vooral te gaan om relatief goedkope woningen in steden.
Toch blijven er partijen die huurwoningen opkopen. Die blijven de woningen verhuren totdat de zittende huurder vertrekt, waarna het vastgoed wordt aangeboden op de koopmarkt.
Prijzen vrije sector stijgen
De analist verwacht dat de prijzen in de vrije sector zullen stijgen. Niet alleen zijn er door het uitponden minder huurwoningen in het middensegment beschikbaar, er is ook nog eens een groot woningtekort.
‘De hoeveelheid huurwoningen die via nieuwbouw erbij komt is te laag om het gat dat ontstaat door uitponden op te vangen. Per saldo verwachten wij 2 procent waardegroei van huurwoningen in 2024, gevolgd door 3 procent waardegroei volgend jaar’, aldus Bisschop.
De kantorenmarkt heeft volgens de bank te maken met een dalende vraag. Naast de gestegen rente ligt de toegenomen populariteit van thuiswerken hieraan ten grondslag. Toch hebben werknemers de weg naar kantoor weer redelijk gevonden, zeker werknemers in het mkb.
Die heeft ruimte voor werk nodig, en daaraan is een tekort, aldus de analist. ‘De markt voor logistiek en industrieel vastgoed kenmerkt zich nog altijd door grote krapte. Zowel voor grote logistieke gebouwen als voor kleinere bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen is gebrek aan beschikbare locaties.’
Minder kantoorruimte
Onderzoek van CBRE toont volgens de analist aan dat grote bedrijven minder kantoorruimte nodig zullen hebben, maar sommige bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf juist van plan zijn om te groeien.
De vastgoedsector kan na een periode van dalende vastgoedwaarden wel weer vooruitkijken naar een bescheiden waardegroei, schrijft hij verder. Ondanks de rentegroei wordt voor 2025 een waardegroei van 1 procent verwacht vanwege de krappe markt.
Analisten verwachten nieuwe renteverlagingen in het restant van 2024 en gedurende 2025, als de inflatie verder onder controle komt, schrijft Bisschop. ‘Dit biedt een gunstiger perspectief voor de vastgoedmarkt, die voor een groot deel gefinancierd wordt met geleend geld.’
Al moeten leningen eerst worden geherfinancierd met hogere rente en dat beïnvloedt de markt, aldus de analist.