Sinds de start van de Impulsaanpak Winkelgebieden konden in 29 dorpen en steden dankzij de regeling verbeterprojecten starten.  

Na drie subsidierondes is met alle ingediende plannen 87.000 vierkante meter winkelruimte gesaneerd en is 50 miljoen euro geïnvesteerd in de openbare ruimte.  

Ook zijn meer dan 4.000 woningen gerealiseerd, waaronder 1.600 sociale huurwoningen en 1.700 betaalbare woningen.  

In november wordt duidelijk over welke projecten en plaatsen de laatste beschikbare 22 miljoen euro in wordt geïnvesteerd. 

Afgelopen maand dienden 41 gemeenten voor in totaal 87 miljoen euro een projectvoorstel in voor de Impulsaanpak. Daarmee is de vraag vier keer overtekend ten opzichte van het beschikbare budget.  

Volgens INretail is met deze laatste ronde de bodem van de huidige subsidieregeling in zicht. De brancheorganisatie dringt bij het kabinet nu aan om 400 miljoen euro vrij te maken. 

Half miljard euro in projecten 

Het vorige kabinet investeerde 100 miljoen euro. Dat leidde volgens INretail dankzij cofinancieringsbijdragen van marktpartijen tot een totale investering van een half miljard euro in projecten die centrumgebieden toekomstbestendig moeten maken. 

'Dankzij de Impulsaanpak Winkelgebieden gaan transformatieprojecten van start die anders vanwege het niet rondkomen van de financiering op de plank blijven liggen. Nu kan werk worden gemaakt van leefbare binnensteden', zegt Marcel Evers, manager Belangen en Advies bij INretail.