'Het lijkt ons niet handig om het herstel van de woningmarkt weer te smoren met stijgende grondprijzen', zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland tegen het dagblad. Er zouden jaarlijks 50.000 nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd om het tekort in te halen. De afgelopen jaren is door de economische crisis minder gebouwd, waardoor vooral in de steden een schaarste aan woningen is.
Stijgende grondprijzen
De krant waarschuwt lokale overheden die zich snel rijk rekenen. Madeline Buijs van ABN Amro: 'Gemeenten willen ook profiteren van het herstel van de woningmarkt en dat vertaalt zich in stijgende grondprijzen. Dat betekent dat de druk op de bouwsector weer kan gaan toenemen, omdat de grond de grootste kostenpost is voor een huis.'
Passend woonbeleid
De bouwsector en overheid zouden moeten samenwerken om het tekort weg te werken, stelt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) tegen de Telegraaf. 'Je moet veel meer kijken waar een tekort is. Je wilt niet dat steden, zoals voor de crisis, maar raak bouwen om aan de vraag te voldoen. Dan krijg je weer appartementen zonder balkon en berging die je niet kwijtraakt.' Over het woonbeleid wordt nog te weinig nagedacht. 'Er worden veel bouwvergunningen afgegeven, maar niet alles wordt gerealiseerd. Consumentgericht bouwen is dus essentieel', zegt Kimman tegen het dagblad.