Zelf heeft ASR in Nederland 26.000 huurwoningen in portefeuille. 'Dat aantal gaan we in ieder geval niet uitbreiden. We gaan het eerder verminderen dan vermeerderen', zei ASR-topman Jos Baeten bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de verzekeraar.
Baeten signaleert dat andere investeerders zich terugtrekken van de markt door huurappartementen in de verkoop te doen. De verzekeraar waarschuwt dat het aanbod hierdoor op termijn slinkt.
Investeerders steken daardoor ook geen geld meer in de bouw van nieuwe woningen ondanks dat Nederland kampt met een groot woningtekort.
Het doel van de Wet betaalbare huur is dat huurwoningen betaalbaar worden voor huurders. Baeten constateert dat verhuurders door de maximale huurprijs voor veel woningen geen huur meer vragen die kostendekkend is.
Veel woningen moeten bovendien verduurzaamd worden, wat weer extra kosten met zich meebrengt voor de verhuurders.
De wet, die sinds 1 juli van kracht is, brengt volgens de verzekeraar een oplossing van de woningnood niet dichterbij.
'Ik zie andere beleggers zich al terugtrekken. Dit is problematisch voor het oplossen van dit dossier, omdat op termijn het aanbod zal krimpen. Meer aandacht van het kabinet voor de lange termijn zou verstandig zijn', aldus Baeten in De Telegraaf.
Financiële instellingen zijn in staat en willen volgens de ASR-topman helpen met het bouwen van betaalbare huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen.
'Zo’n investering moet op termijn dan wel financieel haalbaar zijn', zegt Baeten in een persbericht, waarin hij een toelichting geeft op de halfjaarcijfers van de verzekeraar.
Achmea en Vesteda blijven investeren
Makelaarsorganisatie NVM drong afgelopen maand bij minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting al op aan om in te grijpen op de huurwoningmarkt "om erger te voorkomen".
Daarbij wees de NVM op de daling van het aantal huurtransacties in het voorbije kwartaal. Uit cijfers van de makelaarsorganisatie blijkt dat het aantal nieuwe huurcontracten met ruim een kwart is afgenomen, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
In reactie op het besluit van ASR laten Vesteda en Achmea Real Estate aan ANP weten geen reden te zien om af te zien van nieuwe investeringen op de huurmarkt, al is het op die markt momenteel niet makkelijk.
‘Met de gestegen bouwkosten en de hoge grondprijzen is het een uitdaging om bij nieuwbouw tot een sluitende businesscase te komen. Maar het is zeker niet onmogelijk’, zegt een woordvoerder van Achmea dat ongeveer 27.000 woningen in beheer heeft.