Gemeenten en provincies werken lokaal en regionaal al aan vernieuwende ideeën en arbeidsbesparende mogelijkheden om de woningbouwambities te realiseren.
De drie partijen willen nu negen pilots (co)financieren om zo een impuls te geven en ondersteuning te bieden aan initiatieven die op de goede weg zijn. De geleerde lessen en succesformules van deze pilots worden gedeeld met opschaling als doel, zodat andere partijen hiervan kunnen profiteren.
Dergelijke initiatieven benutten de bestaande capaciteit beter en werken met of aan slimmere, effectievere of efficiëntere instrumenten. Deze initiatieven vereenvoudigen daarnaast processen en procedures en verbeteren de samenwerking in de hele keten.
‘Denk hierbij aan oplossingen om vergunningen sneller toe te kennen, innovatie en digitalisering van processen, omscholing van bestaand personeel, regio- of gemeente-overstijgende samenwerking, het aantrekken van gepensioneerde RO-specialisten?in een uitvoerende of coachende rol’, aldus de VNG op een bericht op haar site.
Geld en begeleiding
De geselecteerde projecten moeten volgens de VNG, het ministerie van VRO en het IPO voldoen aan bepaalde beoordelings- en selectiecriteria. Deze worden uiterlijk 1 september bekend, wanneer gemeenten zich kunnen inschrijven.
Voor meer informatie over de deadline van de inschrijvingen en wanneer de subsidies worden toegekend, kan de projectpagina worden geraadpleegd.
Voor elk van de (maximaal) negen pilots is een bedrag van 225.000 euro beschikbaar. Ook krijgen gemeenten professionele begeleiding bij het uitvoeren van een pilot, een halve dag per week. Ook bieden de drie partijen achter de subsidie ‘aanvullende expertise’.
Nederland heeft een grote woningbouwopgave: 800.000 nieuwe woningen?voor 2030. In de praktijk lopen veel woningbouwprojecten vertraging op, waardoor de doelen jaarlijks nog niet zijn gehaald.
Volgens de drie partijen is de afgelopen jaren enerzijds de uitvoeringspraktijk steeds complexer geworden, door aanvullende regels en procedures. Anderzijds zorgen de krappe arbeidsmarkt en vergrijzing voor een gebrek aan personeel en kennis bij gemeenten, provincies en regio.