Vergeleken met het eerste kwartaal van 2024 nam het aantal toe met 2.700 (17 procent) Het CBS baseert zich op eigen data. 

De stijging geeft een indicatie van het aantal nieuwe woningen dat over enkele jaren bij de woningvoorraad komen. Gemiddeld geldt een doorlooptijd van twee jaar, van het afgeven van een vergunning tot de realisatie van een woning. 

Het aantal nieuwbouwwoningen is per vergunning toegenomen, wat wijst op meer hoogbouw. Een jaar geleden werd lag het aantal woningen per vergunning op 10, na een dip staat dat aantal nu op 10,3. 

Het aantal vergunningen voor meer dan 25 woningen neemt sinds 2021 toe. Het aantal vergunningen van 2 tot 25 woningen daalt. 

Meer dan de helft van de verleende vergunningen is echter nog altijd bedoeld voor de bouw van één woning. Het gaat bij deze nieuwste CBS-cijfers om nieuwbouw. Woningtransformaties, zoals het ombouwen van kantoren tot woningen, zijn hier niet meegenomen. 

Hogere bouwkosten 

Die 18.800 woningen in een kwartaal zou kunnen optellen naar ruim 75.000 woningen per jaar die er over enkele jaren bijkomen. Dat is nog een kwart minder dan de 100.000 woningen waarop het kabinet hoopt. Het nieuwe kabinet kondigde al aan om met een woontop te komen, om te kijken waar het stokt in de woningbouw. 

Een van de redenen zouden de bouwkosten kunnen zijn. Vergeleken met het tweede kwartaal in 2023 stegen de kosten met 16 procent naar 4 miljard euro. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen stegen volgens het CBS met 25 procent naar 3,5 miljard euro.
 
Voor bedrijfsgebouwen bedroegen de vergunde bouwkosten 2,5 miljard euro, 37 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bouwkosten voor nieuwbouw van deze gebouwen bedroegen 2,0 miljard euro, een stijging van 44 procent.  

Voor verbouwingen van bedrijfsgebouwen waren de bouwkosten 591 miljoen euro, een stijging van 18 procent. 

Voor het verbouwen van bestaande woningen daalden de bouwkosten met 23 procent tot 474 miljoen euro.