Bijna één op de vier verkopers kiest liever voor een bod van een aankoopmakelaar dan voor het hoogste bod. In de afgelopen twaalf maanden gold dat voor 23,7 procent van de verkopen, ondanks hogere biedingen van reguliere kopers. Het jaar daarvoor lag dit percentage op 16,9 procent.
Het winnende bod van aankoopmakelaars ligt gemiddeld 0,49 procent lager dan de hoogste biedingen op woningen, blijkt uit het onderzoek. Dat verschil is zichtbaar in alle prijsklassen, maar is het sterkst bij starterswoningen. In de categorie tussen de 250.000 en 300.000 euro bedroeg het verschil -0,7 procent.
Volgens VBO, branchevereniging van makelaars, zijn er twee verklaringen. ‘Enerzijds beschikken aankoopmakelaars over de meest recente en accurate informatie over woningen en transactieprijzen. Hierdoor kunnen zij gerichter een concurrerend bod uitbrengen’, zegt adjunct-directeur Tristan Bons.
Ook screenen aankoopmakelaars hun klanten vooraf, bijvoorbeeld bij een hypotheekadviseur. ‘Dit extra huiswerk geeft verkopers zekerheid ten opzichte van overige kandidaten die weliswaar hoger bieden, maar minder inzicht kunnen verschaffen in de haalbaarheid van hun bieding.’
Het softwarebedrijf verwacht dat deze trend de komende tijd doorzet. ‘Door de enorme krapte op de woningmarkt en groeiende onzekerheid in de financiële sector zullen verkopers steeds vaker voor dit stukje zekerheid kiezen. Een aankoopmakelaar in de arm nemen loont dus echt', aldus directeur Lourens Pel.
Softwarebedrijf Eerlijk Bieden ontwikkelde het Biedlogboek, een systeem dat zorgt voor een transparanter en beter controleerbaar verkoopproces voor bieders. In 2022 werd dit systeem overgenomen door toenmalig woonminister De Jonge.
Het Biedlogboek heeft al geleid tot meer dan 33.000 eerlijke woningverkopen en is sinds vorig jaar verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging.
Toch bieden ook makelaars steeds vaker boven de vraagprijs, zegt online woningplatform Huispedia. Dit komt doordat veel woningen laag worden geprijsd om meer geïnteresseerde kopers aan te trekken. Het gevolg is drukke bezichtigingsmomenten en overbiedingen.
Hoewel verkopers dus niet altijd voor het hoogste bod kiezen, is van bieden boven de vraagprijs wel vaker sprake. Hierdoor liggen de biedingen ook hoger. In het tweede kwartaal van 2024 boden kopers volgens Huispedia gemiddeld 4,1 procent boven de vraagprijs. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog 2,6 procent.
Uit de analyse van Huispedia bleek dat ook er nog steeds wordt onderboden. In ruim een kwart van de gevallen lag het winnende bod beneden de vraagprijs.