De verkooppiek in 2015 kwam volgens de onderzoekers onder meer door een slechtere financiële positie als gevolg van de kredietcrisis, omdat de waarde van woningen daalde. Ook waren er te risicovolle investeringen gedaan en moesten corporaties van toenmalig minister Blok een verhuurdersheffing betalen. Daarvoor was veel geld nodig. 

Inmiddels zijn de financiën van de meeste corporaties op orde en is geen of minder noodzaak om te verkopen. Als dat wel gebeurt, gaan de woningen vaker over naar koopstarters en doorstromers. De bulkverkoop aan investeerders is flink gekrompen. 

Woningen als eerste te koop aanbieden aan zittende huurders is ook afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken Woningcorporaties uit 2022. Bovendien was het zo benoemd in het regeerakkoord in 2010.   

De onderzoekers van het Kadaster verwachten dat ook de komende jaren vooral zittende huurders hun woning mogen kopen. De dalende verkopen aan investeerders heeft volgens het Kadaster ook te maken met de Wet Betaalbare Huur.

Daardoor zijn maximumprijzen van voormalige sociale huurwoningen gebonden zijn aan een puntenstelsel. 

Het landelijke beeld ligt iets anders in de regio Amsterdam. Corporaties daar verkochten vorig jaar 670 huurwoningen, iets meer dan in 2022, maar weer veel minder dan in 2014. Daarbij wordt iets meer binnen de ring A10 verkocht, dan buiten de ring. Alle verkochte woningen in de regio Amsterdam gingen vorig jaar naar particulieren.