De ruimere wetgeving stelt meer Groningers om mee te doen en te profiteren van de energietransitie, stelt GroenLinks. Voor de energietransitie is het belangrijk om alle bruikbare oppervlakken, ook verticaal, aan te wenden.
De fractie ziet een van de oplossingen in balkon-zonnepanelen, die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Ook kan er samen met woningcorporaties en VvE's op grotere schaal gekeken worden naar zonnepanelen aan gevels.
Een extra argument om panelen op balkon en aan gevels toe te staan, is volgens GroenLinks om netcongestie te voorkomen. Door panelen dicht bij de energiegebruiker te plaatsen, hoeft het elektriciteitsnet niet gebruikt te worden, vergeleken met de plaatsing van panelen in weilanden.
GroenLinks wil zonnepanelen op balkons en gevels toestaan om netcongestie te voorkomen. Door de panelen dicht bij de gebruikers te plaatsen, wordt het elektriciteitsnet minder belast in vergelijking met zonnepanelen die in weilanden worden geplaatst.
Welstandsnota
Voor het installeren van zonnepanelen is een vergunning nodig. Aanvragen worden door de gemeente getoetst aan de Welstandsnota, maar voor gevel- en balkonpanelen bestaat nog geen beleid.
Aan de andere kant is er geen verbod op gevelpanelen. In het project Making the City heeft Groningen al een pilot gedaan met panelen op de zijkant van een flatgebouw.
Raadslid Ceciel Nieuwenhout (GL) verzocht het college van B en W om opnieuw naar de welstandsregels te kijken. Ook wil GroenLinks een pilot om de inzet van panelen op balkons en gevels alvast in de praktijk te testen.
Het college laat in een brief naar de gemeenteraad weten dit jaar te willen uitvoeren.
‘Vooralsnog zien we een pilot voor ons waarbij wij gedurende een vooraf vastgestelde periode tijdelijk ruimhartig omgaan met de Algemene Groninger Criteria uit de Welstandsnota voor het plaatsen van balkonpanelen.’
Op de precieze uitwerking en kosten van deze tijdelijke regeling komt het stadsbestuur later terug. De kosten voor deze pilot zijn niet begroot, maar worden naar verwachting gedekt uit het programma Energie, aldus het college in de raadsbrief.
Omgevingsplan
GroenLinks erkent dat er duidelijke regels nodig zijn, niet enkel voor panelen op daken. Nieuwenhout: ‘Dit voorkomt wildgroei en zorgt dat rust in het straatbeeld behouden blijft, bijvoorbeeld door eisen te stellen aan kleur, materiaal, het voorkomen van schittering, en het uitlijnen van de panelen.’
Ze hoopt dat de stad de regels over zonnepanelen op gevels en balkons moderniseert. Met de pilot kan Groningen al starten met onderzoek naar welke veranderingen in regelgeving nodig zijn.
In 2025 actualiseert de gemeente haar zonbeleid, de resultaten van deze pilot kunnen daarin worden meegenomen.
Via het omgevingsplan heeft de gemeente de mogelijkheid om zonnepanelen bij nieuwbouw en renovatie te verplichten. Het is nog niet bekend of Groningen daartoe zal besluiten.
‘Met de huidige energieprestatie-eisen uit de BENG-normering en de toekomstige aanscherping daarvan, constateren wij dat nu al bij veel nieuwbouwprojecten gebruik wordt gemaakt van de gevels voor het opwekken van hernieuwbare energie.’
‘In hoeverre het zinvol is om als gemeente hier in het Omgevingsplan aanvullende eisen en wensen aan te stellen, onderzoeken we in de aanloop naar de actualisatie van het zonbeleid.’