'Slachtoffer' in het geschil is Heijmans dat een afwaardering van vier miljoen euro heeft moeten doen op de 'gebiedsontwikkeling Zuidplaspolder', schrijft het Financieele Dagblad (FD) 

Het Brabantse bouwbedrijf zag zich genoodzaakt om de grond af te waarderen vanwege het beroep van het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan voor het 'Vijfde Dorp'.  

Het hoogheemraadschap, verantwoordelijk voor het waterbeheer in Zuid-Holland, vindt dat in het plan van de gemeente Zuidplas onvoldoende maatregelen staan om toekomstige waterproblemen aan te pakken.  

Ze eisen een grotere waterbergingscapaciteit en een hoger vloerpeil voor de woningen. De Zuidplaspolder ligt 6,76 meter onder NAP, waardoor de veiligheid en waterkwaliteit in gevaar kunnen komen. 

De gemeente Zuidplas wil het plan aanpassen, maar dit zorgt voor aanzienlijke investeringen zoals het verplaatsen van een gemaal en het verhogen van woningvloeren. De geschatte meerkosten bedragen tussen de 10 tot 20 miljoen euro. 

Omstreden ontwikkeling

De bouw van de eerste woningen in het 'Vijfde Dorp' stond gepland voor 2026, maar het juridische proces kan jaren duren, aldus het hoogheemraadschap. Dit ongebruikelijke geschil tussen overheidsorganisaties heeft Heijmans gedwongen tot afwaardering van de grond voor de tweede keer in nog geen jaar tijd.  

Heijmans is één van de vijf partners in de Gebiedsontwikkelings Maatschappij (GOM) Zuidplaspolder. ASR Vastgoed Exploitatie Zuidplas, AM Grondbedrijf, Amvest Management en Woonbron ZPP Beheer maken ook deel uit van dit consortium.  

De GOM Zuidplaspolder werd in 2002 opgericht met een totale inbreng van bijna 64 miljoen euro. Heijmans is de enige partij die volgens het FD tot nu toe afwaarderingen heeft gemeld. 

De ontwikkeling van de Zuidplaspolder is omstreden en kent een lange geschiedenis van politieke discussies. 

In mei stemde de gemeenteraad van Zuidplas nog in met de bouw van 8000 woningen. Het project wordt omschreven als het grootste sinds Almere.