De fietstunnel nabij winkelcentrum Het Nieuwe Landgoed in Ede is voorzien van een interactieve lichtoplossing die het gevoel van veiligheid bevordert.

Er zij licht en er was licht

De fietstunnel nabij winkelcentrum Het Nieuwe Landgoed in Ede is voorzien van een interactieve lichtoplossing die het gevoel van veiligheid bevordert.

Aanleiding waren de zorgen van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Ede. Deze vond de fietstunnel sfeerloos en te donker. Het LuxLab kwam vervolgens met een ontwerp waarbij de verlichting reageert en meebeweegt met de gebruiker; het zogenoemde looplicht volgt als het ware de voetganger of fietser en onderstreept zo de dynamiek in de tunnel.

Het publiek reageert positief op de aangebrachte verlichting, aldus De Vries. ‘Jongeren maken wilde bewegingen om te zien of het licht het bijhoudt, meisjes maken er selfies met het licht op de achtergrond en kinderen zijn verwonderd als ze merken dat het licht hen volgt.’ Voor de techniek werd het bedrijf Livingprojects ingeschakeld, dat zorgde voor passende, robuuste armaturen.

De app van Stadszaken is sinds deze week gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heeft u nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van uw smartphone of tablet. Hoofdredacteur Marcel Bayer noemt de app een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen

De druk van wethouders op minister Kajsa Ollongren neemt verder toe. In een NRC-artikel is te lezen dat de grote steden nog steeds wachten op woonbeleid en De Telegraaf liet weten dat gemeenten in de regio Alkmaar een brandbrief hebben gestuurd omdat de Noord-Hollandse plaatsen geen mogelijkheden meer zien om statushouders en reguliere woningzoekenden te voorzien van onderdak. >>