‘Apeldoorn gaat de komende jaren flink doorbouwen en groeien naar 180.000 inwoners. Het is belangrijk dat nieuwe, en huidige, inwoners kunnen genieten van een groen Apeldoorn. Dit helpt tegen hitte en het zorgt voor een gezonde omgeving’, zegt Huizer, verantwoordelijk voor energietransitie, klimaat en natuur.
Daarnaast wil Apeldoorn ervoor zorgen dat water goed wordt opgevangen en er ruimte is voor insecten, vogels en andere dieren. NIKA moet ervoor zorgen dat bij nieuwbouwprojecten de nadruk ligt op waterbeheer, vergroening en het bevorderen van biodiversiteit.
De basis voor het NIKA-beleid legde de stad in de omgevingsvisie “Woest aantrekkelijk Apeldoorn”. Daarin is als uitgangspunt opgenomen dat iedere ruimtelijke ontwikkeling op gebied van wonen, werken en energie altijd natuurinclusief en klimaatadaptief moet zijn, en gelijk opgaat met het (door)ontwikkelen van de groen-blauwe infrastructuur in de stad.
Nieuw soort stedelijkheid
Apeldoorn kijkt daarbij ook naar de binnenstad. In de centrumgebieden - binnenstad, Spoorzone en Kanaalzone – zoekt Apeldoorn naar een nieuw soort stedelijkheid: een mix van stedelijke functies, waaronder hoogbouw, met nieuwe groenstructuren. De stad beschreef dat eerder in het ontwikkelperspectief ‘Het Stadspark van Apeldoorn’.
Bij het uitwerken van de plannen wil Apeldoorn een puntensysteem gebruiken. Daardoor moeten bouwprojecten en gebouwen zelf bijdragen aan het onderdeel ‘natuurinclusief’.
Ontwikkelaars kunnen scoren op waterberging, voorzieningen voor bijvoorbeeld vogels, voldoende groen, bomen en bepalingen ter voorkoming van windhinder. Ook zijn er punten te verdienen door het aanleggen van een biotoop, groene daken of maatregelen voor klimaatadaptatie.
‘Op deze manier houden we Apeldoorn op de lange termijn leefbaar voor zowel mensen als dieren. Om dit te bereiken is een subsidie ingesteld voor bouwprojecten, waarmee de gemeente natuurinclusief bouwen stimuleert’, aldus de wethouder.
Subsidieregeling NIKA-projecten
De subsidieregeling biedt financiële ondersteuning voor projecten die volledig aan de NIKA-voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden voor de subsidie is dat het project bestaat uit 70 procent betaalbare woningen. In totaal is er 5 miljoen euro beschikbaar.
Huizer benadrukt dat de subsidie maar een deel van de oplossing is. Hij verwacht ook inzet van ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en inwoners.