De netbeheerder hoopt op verdere groei zodat bedrijven niet verplicht hoeven af te schakelen in hun stroomverbruik. 

Stedin, verantwoordelijk voor de elektriciteitsnetten in onder andere de provincies Utrecht en Zeeland, ziet flexibel vermogen als essentieel vanwege de variabiliteit van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. 

Aanvankelijk was het volgens de netbeheerder een uitdaging om bedrijven te overtuigen hun energieverbruik tijdens piekuren te verminderen. Verplichte deelname dreigt volgens de netbeheerder voor bedrijven die niet vrijwillig meedoen. 

Overvol net in Zeeland 

'We hopen dat we flexibel vermogen op vrijwillige basis blijven vinden en dat we daarmee verplicht afschakelen kunnen uitstellen', aldus Koen Bogers, topman van Stedin, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf afgelopen donderdag.  

De netbeheerder streeft ernaar om tegen het einde van het jaar 500 megawatt aan contracten met bedrijven te hebben, die hiervoor een vergoeding ontvangen. 

Ondanks deze successen zijn er ook bedrijven die verplicht deelnemen. Het Financieele Dagblad (FD) schrijft donderdag dat sinds februari vier grote afnemers van elektriciteit op Tholen en Schouwen-Duiveland flexibel vermogen moeten aanbieden, vanwege de overvolle netten in die regio.  

Stedin moest deze maatregel nemen omdat onvoldoende bedrijven vrijwillig wilden meedoen. 

De netbeheerder investeerde in de eerste helft van het jaar 517 miljoen euro in de uitbreiding en het onderhoud van de netten, een stijging van 35 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Lange wachtlijst bedrijven  

De investeringen zijn noodzakelijk door de toenemende vraag naar stroom, mede door de elektrificatie van Nederland en de groei van zonnepanelen bij huishoudens en bedrijven. 

Op dit moment staan 453 bedrijven bij de netbeheerder op de wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting, terwijl 1277 bedrijven wachten op een aansluiting om stroom te leveren.  

In Utrecht overweegt Stedin weer gasgeneratoren in te zetten en het pauzeren van laadpalen op zeer koude dagen om de netdruk te verlichten.