Den Haag is de grootste Nederlandse stad die direct aan de zee ligt. Het is daarom onvermijdelijk dat deze stad zich op grote schaal ruimtelijk moet aanpassen. Daarover schreef de Haagse wethouder Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu) in een brief aan de raad.

Het KNMI en IPCC voorspellen dat de zeespiegel aan het eind van deze eeuw met  34 tot 125 zal zijn gestegen. Als er te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering kan dat in de eeuw daarna met meters toenemen.

Een groot deel van de elf kilometer lange kust van Den Haag is goed beschermd door duinen. Deze kunnen nog zeker drie meter meegroeien met de stijgende zeespiegel, door middel van zandstortingen en dynamisch kustbeheer (zorgen dat zand voldoende ruimte heeft om zich in de duinen te verspreiden).

Er zijn zorgen over de smalle kust rond Scheveningen, waar drie kilometer niet wordt beschermd door duinen, maar door een 'harde' wering. Het gaat dan onder meer een dijk onder een boulevard. Deze bebouwde kust kan niet meegroeien met de stijgende zeespiegel en is volgens deskundigen straks niet meer veilig genoeg.

Naast deze ‘kustbeknelling’ speelt ook het probleem dat een groot deel van de Scheveningse bebouwde kust buitendijks ligt. Hier staan objecten als de haven, de pier en het Kurhaus, en vele woningen, bedrijfsruimten en voorzieningen. Zeespiegelstijging en toenemende stormen zullen hier voor frequent wateroverlast zorgen.

Achter de duinen 

De gemeente Den Haag houdt rekening met een scenario waarbij de stad helemaal achter de duinen moet verdwijnen. Dat is mogelijk door over een periode van tientallen jaren een steeds hogere duinenrij te realiseren tussen de boulevard van Scheveningen en de zee. Deze kan mogelijk het Westduinpark met het Oostduinpark verbinden.

Wethouder Barker pleit voor de ontwikkeling van een Haagse visie op zeespiegelstijging. ‘Deze is onmisbaar om effectief te kunnen samenwerken met de relevante overheden en waterveiligheidsmaatregelen aan te laten sluiten op de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in de stad.’

Een visie biedt volgens de wethouder ook duidelijkheid aan bewoners, ondernemers en investeerders. ‘Nu al kijken banken, verzekeraars en investeerders kritisch naar ontwikkelingen die gevoelig zijn voor het veranderende klimaat.’ Duidelijkheid over risicobeperking moet leiden tot vertrouwen en een betere doorontwikkeling van Scheveningen.

Als er niet op tijd maatregelen worden genomen zal de leefbaarheid van heel Den Haag afnemen, waarschuwt de wethouder. ‘De zeespiegelstijging heeft indirect effect op natuur, infrastructuur, cultuur, economie en woonkwaliteit.’

B en W wil samen met de raad zoeken naar een oplossing en een strategie voor de toekomst bepalen. Dit jaar volgt onderzoek naar de impact, kansen en knelpunten van mogelijke oplossingen.