De provincie Noord-Holland moet tot en met 2030 191.000 woningen bijbouwen. Een pakket aan maatregelen moet dit gaan versnellen.

De provincie gaat onder meer een pilot starten die zich richt op parallel plannen. Met deze planningsmethode moeten verschillende stappen of procedures in het woningbouwproces tegelijkertijd worden uitgevoerd in plaats van afzonderlijk.

‘Dit kan helpen om tijd te besparen en de totale doorlooptijd van een project te verkorten. Daarnaast is de provincie terughoudend met het invoeren van extra regels bovenop de landelijke regelgeving', zegt de provincie in een persbericht.

Versnellingsloket

Een andere hindernis is de ambtelijke capaciteit in de provincie. ‘In veel Noord-Hollandse gemeenten zijn er te weinig mensen om bouwplannen voor te bereiden en bouwvergunningen goed te keuren.’

De provincie wil daarom het “Loket Versnelling Woningbouw” oprichten. Hier kunnen gemeenten en bouwers steun krijgen bij het versnellen van hun woningbouwprojecten. De provincie kan bijvoorbeeld hulp bieden bij het aanvragen van subsidies en vergunningen.

Ook wordt de opzet onderzocht van een provinciaal (of regionaal) projectmanagementbureau. Door experts aan te nemen kan de provincie gemeenten waar nodig ontlasten bij alle fasen van woningbouwprojecten.

De provincie stelt ook voor dat zij – op verzoek van gemeenten – projecten zelfs (gedeeltelijk) kan voorbereiden tot het punt van besluitvorming in colleges van burgemeester en wethouders en gemeenteraden.

Om te zorgen dat gemeenten de afspraken uit de woondeals kunnen opstellen en uitvoeren, verstrekt de provincie subsidies en kennis.

Deze woondeals worden de komende tijd uitgewerkt naar volkshuisvestingsprogramma’s, verkondigt de provincie. De uitwerking betreft afspraken met gemeenten over bouwaantallen, betaalbaarheid, het aandeel sociale huur en woningen voor ouderen, starters en jongeren.

‘Ook worden afspraken gemaakt over de huisvesting van urgente aandachtsgroepen zoals (dreigend) dak- en thuislozen en mantelzorgers.’

Buurtbatterij 

Verder onderzoekt de provincie het gebruik van biobased en secundaire materialen voor de bouw van toekomstbestendige woningen, en de mogelijkheid van Europese subsidies hiervoor.

De provincie onderzoekt ook innovatieve oplossingen voor netcongestie. Een voorbeeld is het (tijdelijk) inzetten van energieopslag, zoals een buurtbatterij bij woningbouwprojecten. Doel daarvan is om te voorkomen dat een mogelijk energietekort de productie vertraagt.

In mei stelde de provincie al 76,4 miljoen euro beschikbaar om woningbouwprojecten sneller van de grond te krijgen. In september wordt de Actieagenda Wonen 2024-2028 voorgelegd aan de commissie Ruimte en vervolgens ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten.