Waar vorig jaar de prijzen van bestaande koopwoningen nog daalden, stijgen deze in 2024 weer. In juni waren de prijzen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

Kopers betaalden in juni gemiddeld 441.112 euro per woning. De prijsindex steeg ten opzichte van mei met 1,3 procent. De prijzen lagen gemiddeld 3,2 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022.

In het tweede kwartaal lag de gemiddelde prijsstijging in Nederland 8,6 procent hoger dan een jaar eerder. De hoogste stijgingen werden gemeten in de provincies Utrecht (12,1 procent), Flevoland (10,4 procent), Groningen (9,9 procent), Drenthe (9,1 procent) en Noord-Holland (8,8 procent).

Op gemeentelijk niveau was de prijsstijging in de vier grote steden ook het grootst in gemeente Utrecht. In het tweede kwartaal waren bestaande koopwoningen daar 17,3 procent duurder dan een jaar eerder.

In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam bedroeg de prijsstijging respectievelijk 10,4 procent, 5,9 procent en 5,7 procent.

‘Dat de prijzen nu opnieuw stijgen, komt naast het huizentekort door een combinatie van grote loonstijgingen en veel overgebleven spaargeld uit de coronaperiode. Daardoor kunnen mensen meer bieden voor een koophuis', schrijft consumentenprogramma Kassa.


Meer woningverkoop in Zeeland 

Ook het aantal woningtransacties stijgt. In het tweede kwartaal wisselden 47.942 woningen van eigenaar. Dat is 7,7 procent meer dan een jaar eerder.

Per maand zijn er meer fluctuaties te zien. In juni werden 14.662 transacties genoteerd. Dat is bijna twaalf procent minder dan een jaar eerder.

Behalve in Flevoland was het aantal woningtransacties in elke provincie groter dan een jaar eerder. Zeeland had met 14,1 procent de grootste stijging, gevolgd door Overijssel en Noord-Holland. In Flevoland lag het aantal transacties 2,2 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2023.

In Rotterdam was de prijsstijging het kleinst en de stijging van het aantal transacties met 20 procent juist het grootst. In de gemeente Utrecht lag de stijging van het aantal transacties het laagst (5,5 procent).

Tussenwoningen duurder, appartementen populairder 

Van alle woningtypen waren de prijzen in het tweede kwartaal van 2024 hoger dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging was bij tussenwoningen (10,2 procent) en de kleinste bij vrijstaande woningen (5,5 procent).

Wat betreft verkochte woningtypen was de grootste toename in transacties bij appartementen (26,4 procent), terwijl deze prijzen met 9,5 procent bijna net zo sterk toenamen als die van tussenwoningen. Bij tussenwoningen daalde het aantal woningtransacties juist met 2,8 procent.

De prijsontwikkelingen zijn gebaseerd op de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) in Nederland van het CBS en het Kadaster.