Op een natuurbegraafplaats worden mensen begraven in een natuurlijke omgeving, zoals een bos, heide of ander natuurgebied. Het doel van een natuurbegraafplaats is om het natuurlijke landschap zo min mogelijk te verstoren.
De gebieden zijn beperkt omheind en de kisten zijn afbreekbaar. De graven worden minimaal gemarkeerd met bijvoorbeeld houten bordjes, of soms zonder bordjes.
Volgens Natuurbegraven Nederland hebben gemeenten steeds meer te maken met de behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur. De ontwikkeling van een natuurbegraafplaats biedt daarin uitkomst.
Maar het biedt ook voordelen voor gemeentelijke gebiedsontwikkeling, zeggen de partijen. Namelijk door multifunctionele natuurgebieden te creëren die bijdragen aan zowel de biodiversiteit als de recreatieve waarde van het gebied.
‘Het helpt gemeenten om beleidsdoelstellingen te halen zonder dat er overheidsgelden nodig zijn voor het onderhoud en de ontwikkeling van de natuur.’
Stapsgewijze gids
De handreiking is een stapsgewijze gids voor gemeenten die een natuurbegraafplaats willen aanleggen. Van de initiële verkenning en planontwikkeling tot de planologische procedures en de uiteindelijke realisatie.
Het document benadrukt het belang van participatie en draagvlak onder omwonenden en stakeholders en biedt praktische tips voor een doelgerichte en succesvolle implementatie. De handreiking is bovendien volledig conform de richtlijnen van Brana, de branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland, aldus de initiatiefnemers.
Verder worden verschillende succesvolle casussen uitgelicht, zoals Landgoed Mookerheide in gemeente Mook en Middelaar. Hier heeft natuurbegraven bijgedragen aan het herstel van een monumentaal landgoed, zeggen VNG, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland.
Of in gemeente Maashorst, waar natuurbegraven, met het omvormen van productiebos, wei- en akkerland, tot een toegankelijk natuur- en recreatiegebied heeft geleid. ‘Het resultaat is eeuwige natuur en een groter leefgebied voor flora, fauna en omwonenden.'