Amsterdam staat met een gemiddelde huurprijs van 2.388 euro bovenaan de prijslijst van appartementen, blijkt uit cijfers van het tweede kwartaal van HousingAnywhere, een van Europa’s grootste verhuurplatforms.

Daarna volgen Rome (2.100), Den Haag (2.000), Parijs (1.908), Utrecht (1.900), München (1.806), Florence (1.800) en Rotterdam (1.795).

De prijzen stegen het sterkst in Madrid (20 procent) en Den Haag (17,6 procent).

Huurprijzen van losse kamers zijn in Nederland ook hoger dan in veel Europese steden. Er is een forse kloof tussen de koploper Amsterdam (gemiddelde kamerhuurprijs van 1.007 euro) en de tweede duurste stad Den Haag (gemiddelde kamerhuurprijs van 875 euro). Ook Duitse kamers scoren hoog.

Begin dit jaar bleek dat Haarlem na Amsterdam de duurste stad was om een kamer te huren, met een prijs van 725 euro, gevolgd door Utrecht. De buurstad van Amsterdam is in deze meting niet genoemd. 

Studio's kennen een instabielere vergelijking. Omdat er relatief veel minder studio’s in Europese steden zijn vergeleken met andere woningtypen, verandert de gemiddelde huurprijs voor studio’s snel. Dit verklaart waarom sommige steden plotseling hoger op de ranglijst van huurprijzen komen te staan.

Toch staat Nederland ook hier bovenaan. Amsterdam leidt wederom (2.067 euro), gevolgd door Den Haag (1.625), München (1.550) en Utrecht (1.450). Studio's zijn in Rotterdam relatief goedkoper. Met een gemiddelde huur van 1.025 euro staat de Havenstad op plek zeventien.

Europese huurprijzen blijven stijgen 

Gemiddeld gezien stijgen alle Europese huren. Voor de meting keek HousingAnywhere naar 79.043 woningen in 28 Europese steden.

De nieuwe kwartaalcijfer tonen een huurprijsstijging van 4,2 procent voor appartementen, 3,5 procent voor kamers en 5,4 procent voor studio’s vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2023.

De gemiddelde Europese prijzen voor alle typen huren stegen de afgelopen twee jaar, maar zagen een lichte krimp in de stijging. In het tweede kwartaal van 2024 namen de prijsstijgingen echter opnieuw toe (nu totaal 4,3 procent).

De stijging in dit kwartaal is verklaarbaar. ‘We staan aan het begin van het hoogseizoen voor studenten en jonge professionals die op zoek zijn naar hun nieuwe woning voor de start van het nieuwe semester na de zomer’, aldus Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere.

Housing Anywhere is een Europees verhuurplatform, met name gericht op internationale studenten en jonge professionals. In 2021 nam het platform Kamernet over.