'Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan bij het KiM. Mobiliteit staat aan het begin van een transformatie. Dat maakt het belangrijker dan ooit om op basis van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek beleidskeuzen te kunnen afwegen en onderbouwen. Het KiM speelt daarin een sleutelrol, als vertrouwde en onafhankelijke adviseur voor IenW', zegt Van Dam.

De nieuwe directeur heeft een Master in Management Consultancy en is nu nog topadviseur verkeersmanagement en smart mobility bij Rijkswaterstaat (RWS). Hij leidt de groep van topadviseurs bij RWS en is voorzitter van een Europese werkgroep van wegbeheerders. 

Daarvoor was hij zelfstandig ondernemer en adviseur, steeds op het gebied van mobiliteit. Hij was medeoprichter van het adviesbureau Lysias en studeerde bestuurskunde in Leiden en Indiana (VS) en advieskunde aan de VU.

Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is blij dat Van Dam het KiM gaat leiden. ‘Serge heeft waardevolle ervaring op het gebied van duurzame mobiliteit en verkeersmanagement, en beschikt over een groot nationaal en internationaal mobiliteitsnetwerk.’

‘Serge zal het KIM gaan leiden in een dynamische tijd van grote veranderingen op het gebied van mobiliteit. Het KIM is onmisbaar voor het vernieuwen van het mobiliteitsbeleid’, aldus Dronkers. 

Het KiM verzamelt gegevens en feiten over mobiliteit en bereikbaarheid, die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gebruikt om beleid te formuleren.

De benoeming van Van Dam is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst.