Het Oogziekenhuis wil na 2030 verhuizen naar een nieuwe locatie in Rotterdam. De twee gebouwen op de huidige plek wil het stadbestuur transformeren tot woningen gecombineerd met bedrijfsruimtes. Het Havenziekenhuis, dat in 2017 de deuren sloot, moet plaats gaan bieden aan 380 woningen      

Het Rotterdamse college van B en W wil het historische hoofdgebouw van dit ziekenhuis in de oude luister herstellen en verduurzamen. Aan weerszijden van het pand komen twee nieuwe woontorens. 

Op het dak van het hoofdgebouw komt een openbaar 'stadsbalkon' met een horecapaviljoen met uitzicht op de Nieuwe Maas en de binnenstad van Rotterdam.  

De begane grond van de woongebouwen biedt straks ruimte voor diverse buurtvoorzieningen zoals horeca, sport, zorg, kantoren en winkels.  

Deze commerciële ruimtes zijn flexibel in te delen en kunnen later worden aangepast aan de behoeften van de gemeenschap. 

Minimaal 30 procent van de woningen valt straks in het middensegment, zowel middenhuur als middenkoop, terwijl de rest in het hogere segment valt.  

Daarnaast komen in de directe omgeving van het ziekenhuis nieuwe sociale huurwoningen, waaronder circa 360 studentenwoningen.

Participatietraject transformatie 

De gemeente Rotterdam zegt in een persbericht dat in het ontwerp van het wooncomplex veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid.  

De daken van de woongebouwen krijgen een waterberging. De buitenruimte met veel groen biedt ook ruimte voor wateropvang.  

Sinds 2021 wordt het Havenziekenhuis, dat in 2017 de deuren sloot, tijdelijk gebruikt als onderdak voor studenten, jonge statushouders en Oekraïense vluchtelingen. 

Ontwikkelaar Vervat Vastgoed, heeft bewoners en andere partijen uit de omgeving via een participatietraject betrokken bij de transformatie plannen van het ziekenhuis.

Aanpassing bestemmingsplan 

Met een wijziging van het huidige bestemmingsplan wil B en W de twee gebouwen van het Oogziekenhuis transformeren naar een plek om te wonen, te werken en te ontspannen.  

Een van de gebouwen, de huidige hoofdvestiging van het ziekenhuis, biedt ruimte aan honderd woningen.  

Voor deze functie moet het bestemmingsplan van het monumentale gebouw aangepast worden want die voorziet nu uitsluitend in een maatschappelijke bestemming.    

Voor het andere pand biedt volgens de gemeente Rotterdam het geldende bestemmingsplan al de mogelijkheden om wonen en werken met elkaar te combineren. 

Als het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld, gaat Het Oogziekenhuis op zoek naar ontwikkelende partijen om de plannen verder uit te werken. 

Het nieuwe bestemmingsplan voor het Havenziekenhuis wordt in september besproken door de Rotterdamse gemeenteraad. De bouw van het wooncomplex start waarschijnlijk medio volgend jaar al.