Scholen, ziekenhuizen, speeltuinen, het openbaar vervoer en treinstations zijn het al: rookvrij. Aan het einde van 2024 kunnen ook alle Brabantse bushaltes aan dat lijstje worden toegevoegd. Nu al zijn in Geldrop-Mierlo alle zeventig bushaltes rookvrij verklaard. 

Het voorbeeld in deze gemeente krijgt nu navolging in heel Noord-Brabant, maakt de provincie bekend. In totaal worden tussen de zomervakantie en het einde van het jaar de in totaal bijna 5.500 bushaltes voorzien van een tegel of sticker die wijst op de rookvrije status. 

‘Door middel van de stickers en stoeptegels van de Rookvrije Generatie willen we vragen of de rokers niet bij de bushaltes in de buurt van anderen willen roken en vapen’, aldus wethouder Mathil Sanders van de gemeente Geldrop-Mierlo. Zij legde in haar gemeente zo’n tegel neer. 

Het plaatsen van de tegels en stickers doet de provincie Noord-Brabant zelf, al zijn de meeste bushaltes in het beheer van de 56 Brabantse gemeenten. 

Extra gezonde levensjaren 

Het rookvrij verklaren van bushaltes moet bijdragen aan het provinciale beleid om ‘elke Brabander drie gezonde levensjaren extra te geven’. 

‘We willen dat alle Brabanders opgroeien in een gezonde omgeving’, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. ‘Niet voor niets vervangen we al onze bussen op fossiele brandstoffen gefaseerd door bussen zonder schadelijke uitlaatgassen.’ 

‘Daarmee verbetert de luchtkwaliteit voor iedereen, of je nou langs een drukke busbaan woont of zelf regelmatig met de bus gaat. In die context is het rookvrij maken van alle haltes een logische volgende stap.’ 

Saskia Boelema, gedeputeerde gezondheid en brede welvaart, sluit zich bij die woorden aan. ‘Deze stap is goed voor de kwaliteit van de lucht die mensen inademen én het zorgt ervoor dat jongeren op weg naar school of naar huis niet geconfronteerd worden met het slechte voorbeeld van rokende volwassenen.’ 

Handhaven is lastig 

Handhaven op het rookverbod wordt erg lastig, zegt een provinciewoordvoerder tegen het Eindhovens Dagblad.

In steden en provincies door heel Nederland zijn haltes voor het openbaar vervoer in het vizier als rookvrij te verklaren plek in de openbare ruimte. Rotterdamse tramhaltes hebben zo’n tegel. In Friesland en Drenthe zijn bushaltes al langer rookvrij.