‘De digital twin biedt een exacte virtuele representatie van het waterleidingnetwerk, inclusief fysieke objecten, processen, relaties en gedrag’, aldus Vitens. Daarmee zijn berekeningen mogelijk die kunnen zorgen voor een betere monitoring, planning, interne communicatie en samenwerking.

Ook kan het bedrijf hiermee - op basis van scenario's - voorspellingen maken met een afwijkingsmarge van ongeveer vijf procent.

Volgens Vitens wordt er steeds meer gevraagd van het leidingnet op het gebied van waterverbruik en onderhoud. De digital twin moet uitkomst bieden en werd op basis van locatie-informatie ontwikkeld met ArcGIS-software van Esri.

Kennisbehoud 

De digital twin draagt ook bij aan kennisbehoud binnen het bedrijf, zegt Vitens. ‘Door verloop van personeel, bijvoorbeeld vanwege pensioen, is digitalisering en het vastleggen van kennis in systemen noodzakelijk’, zegt Friso Postma, procesanalist en product owner digital twin bij Vitens.

‘Dankzij de digital twin kunnen we mensen sneller en beter opleiden in het vak van drinkwaterverdeling. We slaan kennis op, creëren meer en beter inzicht en gebruiken dit ook voor de ontwikkeling van werknemers.'

Postma maakt daarbij de vergelijking met een flight simulator. ‘We kunnen in een virtuele wereld veranderingen modelleren, testen hoe componenten of systemen functioneren en onderzoeken hoe we storingen zo goed en snel mogelijk op kunnen lossen. Bovendien kunnen we calamiteitensituaties oefenen, zodat we goed voorbereid te werk kunnen gaan.’

Twee twins koppelen 

Vitens beschikt ook over een digital twin voor de productiebedrijven van drinkwater. Het bedrijf wil de beide twins koppelen, zodat er een algeheel inzicht ontstaat in water vanaf de productie tot de eindgebruiker.

‘Op deze manier werken we steeds meer toe naar een datagedreven watervoorziening om nu en in de toekomst altijd betrouwbaar drinkwater te kunnen leveren.’

Volgens Postma liggen er nog uitdagingen op tafel, zoals het beschikbaar maken van alle gebieden als hydraulische modellen en het optimaliseren van de datakwaliteit. Toch spreekt hij van een grote vooruitgang.

'Friesland is zo goed als 'gecoverd', maar het leidingnetwerk in de overige provincies waar we leveren, is wat meer versnipperd en het kost meer tijd om dat in beeld te brengen. De digital twin is dan ook een living digital twin.’

Meer digital twins in ontwikkeling 

Vitens is actief in de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Met hun 48.000 kilometer lange leidingnet leveren ze drinkwater aan zo’n 5,9 miljoen klanten in Nederland.

Van de negen andere drinkwaterbedrijven zijn voor zover bekend ook PWN (Noord-Holland), Evides (Zeeland en deel Zuid-Holland), Waternet (Amsterdam), Dunea (westelijk deel Zuid-Holland), Oasen (Groene Hart), Brabant Water en WML (Limburg) bezig met digital twins.