Vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt hard getroffen, stelt de organisatie van makelaars. Ook distributiecentra lopen volgens de makelaarsvereniging tegen de grenzen van het energienet aan. 

De problemen zijn het grootst in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Daar is op meer dan 90 procent van de bedrijventerreinen geen nieuwe elektriciteitscapaciteit beschikbaar.  

Alleen in delen van Zuid-Holland, Friesland en Flevoland is nog enige ruimte beschikbaar op het elektriciteitsnetwerk. 

Naast de netcongestie bestaat er een groot tekort aan beschikbare grond. Dat zorgt ervoor dat het steeds moeilijker is om geschikte en duurzame locaties te vinden voor bedrijfsruimtes en bedrijventerreinen. Deze optelsom van factoren is terug te zien in een daling van de opname van bedrijfsruimtes. 

Vooral bedrijfsruimten met oppervlakten boven 10.000 vierkante meter worden minder opgenomen. Daarentegen blijkt de uit de cijfers van NVM dat de vraag naar kleinere bedrijfspanden tot 5.000 vierkante meter onder veel (mkb-)ondernemers populair is. 

In het rapport benadrukt de makelaarsorganisatie dat bedrijventerreinen belangrijk zijn voor de economie. Ze bieden werkplek aan 30 procent van de beroepsbevolking (3,5 miljoen banen). En die zijn weer goed voor een bijdrage van 40 procent aan het bruto binnenlands product (bbp).   

Nieuwbouwprojecten vallen stil

De beperkte ruimte op het stroomnet zorgt ervoor dat bedrijven terughoudend zijn met investeringen. Ook vallen nieuwbouwprojecten stil door een tekort aan bouwkavels en gebrek aan ruimte op het energienet. 

'Dat is zorgwekkend, omdat het zowel het lokale bedrijfsleven als de bredere nationale economie belemmert. Ook verzwakt netcongestie de concurrentiepositie van Nederland', waarschuwt voorzitter Irene Flotman van NVM Business. 

Zij roept het nieuwe kabinet op om met een aanpak te komen voor het energienetwerk en ruimtegebrek. 

Duurzame oplossingen zoals energiehubs zouden volgens Flotman uitkomst kunnen bieden. In Tholen is deze maand de eerste energiehub in Nederland gerealiseerd. Dat voorbeeld zou volgens Flotman ook in andere regio's navolging moeten krijgen.